• Burgemeester Naafs feliciteert Tante Pietje, met 105 jaar de oudste inwoner van de gemeente.

  Edith Hazelzet
 • Bewoners en familie zingen Tantje Pietje toe in de Ridderhof.

  Edith Hazelzet
 • Aan het puntje taart met '105' erop kwam Tante Pietje door de drukte niet toe.

  Edith Hazelzet
 • Aan alles is gedacht, zelfs aan een speciale slinger.

  Edith Hazelzet

Leersumse (105): 'Elke dag een advocaatje'

LEERSUM Mevrouw Gijsbertse-van Essen uit Leersum, beter bekend als 'tante Pietje', vierde vorige week haar 105e verjaardag. Zij is de oudste bewoner van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Edith Hazelzet

Praktisch half Leersum wist op deze bijzondere dag de weg te vinden naar de woonzorgcentrum De Ridderhof in Amerongen, waar 'tante Pietje' sinds twee maanden woont. In de Ridderzaal van hield zij 'audiëntie', samen met haar dochter Geurtje van Vliet-Gijsbertse (73).

BLOEMENCORSO ,,Tante Pietje, je bent nou over de helft hoor!" luidde één van de felicitaties. Ook burgemeester Naafs kwam de 105-jarige gelukwensen. Ze geniet als Frits Naafs zijn arm om haar heen slaat. ,,Zit je te scharrelen met de burgemeester?" vraagt een verzorgster. ,,Tante Pietje en ik kennen elkaar al lang. Ik heb regelmatig koffie gedronken bij haar thuis aan de keukentafel, en tijdens het bloemencorso was zij altijd eregast", vertelt de burgemeester. ,,Haar man was één van de grondleggers van het evenement. Vijftig jaar lang werden er bij haar huis aan de Bentincklaan corsowagens gebouwd.'' Dit jaar laat 'Pietje' verstek gaan bij het bloemencorso: ,,Ik heb er vijfenzestig meegemaakt, en vorig jaar was ik toch wel erg moe na afloop." Of 105 het nieuwe 80 is, is dus nog maar de vraag.

AANSPRAAK Qua gezondheid gaat het verder goed met de 105-jarige. Het bevalt haar prima in De Ridderhof: ,,Ze zijn hartstikke goed voor me hier. Ik heb een mooie kamer met uitzicht op een kruispunt, waar ik graag naar kijk. Verder wandel ik heen en weer door de gangen met mijn rollator en ik puzzel graag." Aanloop heeft ze veel. Elke dag komt in ieder geval haar dochter langs. ,,Dat je aanspraak hebt is het belangrijkste. Dan blijf je met de dingen op de hoogte."

'Tante Pietje' is sinds vele jaren weduwe, haar man overleed al toen zij 66 jaar was. Tot voor kort woonde zij nog zelfstandig, weliswaar met veel hulp van haar dochter Geurtje, die naast haar woonde. Vanwege een ongeluk kon Geurtje de zorg voor haar moeder niet meer op zich nemen en moest de geboren en getogen Leersumse op 104-jarige leeftijd verhuizen naar het buurdorp. Haar 71-jarige zoon, die haar ook veel hielp met de tuin, boodschappen en andere dingen, kon de zorg ook niet op zich nemen. ,,Het was niet anders", zegt ze hierover. Vijftig jaar lang woonden moeder en dochter naast elkaar. Dat ze zo lang een moeder heeft, is voor Geurtje aan de ene kant gewoon, maar aan de andere kant geweldig. ,,Thuis ging ik iedere morgen kijken hoe het met haar ging, even een praatje maken. 't Was heerlijk."

ADVOCAATJE Wat geef je aan aan iemand van 105? De mensen die 'tante Pietje' goed kennen weten het wel. Na de achtste fles advocaat stopt ze met tellen. Het is één van haar geheimen om een hoge leeftijd te bereiken. ,,Vroeger met mijn man dronk ik 's avonds altijd een jonge met een schepje suiker. En dan goed roeren." Later stapte zij over op één advocaatje per dag. Een ander geheim is volgens haar hard werken.

Ze geniet van alle mensen die langskomen om haar te feliciteren en neemt de tijd om met hen te praten. Ze is bij iedereen op de hoogte van wat er speelt in hun leven. Familie komt natuurlijk ook langs bij hun bijzondere ((over)groot)moeder.

'Tante Pietje' kreeg vier kinderen, waarvan er een overleden is. Met zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen vormen zij haar nageslacht. De jongste is vier en begroet zijn overgrootmoeder een beetje verlegen. Ook thuiszorgmedewerkers uit Leersum maken hun opwachting. ,,Ik ben schuin tegenover haar geboren", vertelt Paula van Vitras. ,,Ik ken haar al mijn hele leven, en door mijn werk leerde ik haar van een andere kant kennen. Toch wel heel bijzonder."

TROTS Het personeel van De Ridderhof is trots op haar oudste bewoonster. Teuni Stuivenberg - 'eigenlijk van de nachtdienst'- organiseerde het feest. ,,Ze wil niemand tot last zijn, maar voor haar doe ik alles. Voor iedereen natuurlijk, maar 'tante Pietje' is wel een heel bijzondere vrouw. Ze is zo bij de pinken, eigenlijk is ze te goed voor de meeste activiteiten hier." Twee weken geleden regelde Teuni dat de gehandicapte zoon Anton (75) van de 105-jarige mocht paardrijden bij Lis Hartel. ,,Het was een geweldig uitje. Ze heeft anderhalf uur non-stop zitten zwaaien naar hem. Dat hou ik niet eens vol. "