• Archief BDUmedia

Leerlingenvervoer wordt duurder

HEUVELRUG Het is vrijwel zeker dat een aantal regiogemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug, binnenkort dieper in de buidel moet tasten voor het leerlingenvervoer. Het vervoerbedrijf dat de nieuwe aanbesteding in de wacht sleept, moet meer winst kunnen maken. Het huidige contract levert zo weinig op, dat een bankroet van de vervoerder steeds op de loer ligt.

,,De ene na de andere vervoerder is omgevallen", zegt Heuvelrugwethouder Henk Veldhuizen (CDA). In het recente verleden was dat onder andere het geval bij taxibedrijf Hoek en Klomp Groepsvervoer. Ook voor de huidige vervoerders zoals Besseling, Noot en Connexxion, is het moeilijk om het leerlingenvervoer overeind te houden, zegt Veldhuizen.

OPKNOPEN Volgens de lopende overeenkomst zouden die contracten weliswaar verlengd kunnen worden, maar van die optie willen de samenwerkende gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist geen gebruik maken. ,,Dan zouden we de vervoerders opknopen", aldus wethouder Veldhuizen.

PRIJSVERHOGING Naar verwachting heeft de nieuwe aanbesteding van het leerlingenvervoer ,,een substantiële verhoging van de prijs" tot gevolg. ,,We hebben de afgelopen jaren echt voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten", zegt Veldhuizen. ,,Nu zullen we weer de werkelijke kosten moeten gaan betalen. Want een faillissement is ook niet in het belang van de gemeente."

OUDERS Inmiddels hebben de vijf regiogemeenten gesleuteld aan de gunningsvoorwaarden van de nieuwe aanbesteding. Daarbij zijn ook de ouders van de betrokken leerlingen gehoord. Die legden de nadruk op een acceptabele reisduur, een goede informatievoorziening en elke dag dezelfde chauffeur op dezelfde route. Veldhuizen heeft begrip voor die prioriteiten ,,want zo'n vervoerder gaat wel met jouw kind op stap".

MILIEU De gemeenten zelf voegden daar nog een vierde nieuwe eis aan toe, op het gebied van duurzaamheid. Ze willen dat de nieuwe leerlingenvervoerder met milieuvriendelijke voertuigen rijdt. ,,We willen niet dat de kinderen worden vervoerd met een busje waarmee je de Utrechtse milieuzone niet in mag", aldus de wethouder.