'Leerlingen klassieke muziek leren waarderen'

DOORN De eerste rijdende concertzaal, genaamd de Classic Express, was de afgelopen drie dagen te vinden aan de Ludenlaan in Doorn. Het initiatief van het Prinses Christina Concours probeert Nederlandse basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor klassieke muziek, waarbij ditmaal - mede op initiatief van de Heuvelrug Muziekschool - de leerlingen van de Doornse Daltonschool Nicolaas aan de beurt waren.

Marc Satijn

,,Wij vinden het heel belangrijk om kinderen in contact te laten komen met klassieke muziek", vertelt de 34-jarige pianiste Afke Wijma, die samen met de 15-jarige Liz en 20-jarige Joost afgevaardigde was van het Prinses Christina Concours. Alle drie de muzikanten zijn prijswinnaars van het concours, waardoor ze tot de top van Nederland horen. ,,We merken dat kinderen door het luisteren naar de radio geen kennis meer hebben van 'echte' muziek, terwijl klassieke muziek zoveel meer uitdagend kan zijn door de hoeveelheid muzieksoorten", zegt Wijma.

AANDACHT Het is bijzonder dat de Classic Express Doorn voor drie dagen aandoet. ,,Normaal staan wij maar twee dagen op één locatie", aldus het drietal, die verbaast zijn van de hoeveelheid aandacht die ze krijgen. ,,Op maandag mochten zij - naast de kinderen - zelfs de burgemeester en twee wethouders ontvangen, waarbij de burgemeester ook een deuntje speelde op de harp van Joost."

Tijdens de Classic Express is het de bedoeling dat de basisschoolleerlingen naar klassieke stukken luisteren, maar daarnaast ook op speelse wijze kennis maken met de instrumenten. Zo werden de muzikanten door de leerlingen uitgedaagd op hun snelste en traagste muziekstukken te spelen en konden enkele kinderen de instrumenten van dichtbij bekijken.

Dat je op jonge leeftijd de top kunt bereiken blijkt uit de ervaring van fluitiste Liz, die op haar twaalfde al tot het concours behoorde terwijl ze pas op 9-jarige leeftijd een blokfluit aanraakte. ,,We hopen dat meer kinderen door hun komst naar de Classic Express een instrument gaan spelen", aldus Wijma.