• Wilco Willemse

Lapwerk op De Laan in Amerongen

AMERONGEN In het historische centrum van Amerongen ligt voor de poort van kasteel Amerongen een pittoresk plein, De Laan genaamd. Het heeft verschillende functies in het dorp. Van oudsher spelen de kinderen van De Wilhelminaschool hier, maar inmiddels is het ook de plek voor evenementen als de Grietmarkt en Koningsdag. Er worden ook steeds meer auto's en fietsen geparkeerd van kasteelbezoekers en andere dagtoeristen.

Wilco Willemse

Door het intensieve gebruik van De Laan moet er regelmatig onderhoud worden gepleegd. Stichting Kasteel Amerongen is eigenaar van de grond, maar de gemeente heeft onderhoudsplicht. De ondergrond is een laag zand en kiezel dat past bij het historische karakter van het plein. Maar binnen een paar weken na onderhoud zorgen regen en auto's er voor dat de eerste kuilen al weer komen. Het gevolg: plassen water en modder op het plein. Geen fraai gezicht en voor de ouders van spelende kinderen reden om de wasmachine nog vaker te gebruiken.

TWITTER Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn veel politieke partijen actief op social media. Daar laten ze maar al te graag weten wat hun plannen zijn voor de komende vier jaar. VVD en D'66 hebben zich na hun dorpsbezoek aan Amerongen uitgesproken over de situatie op De Laan. Op twitter woedde afgelopen week een pittige discussie over de toestand van onderhoud op de laan. Jude van Roy, de nummer 2 op de lijst van de VVD: ,,Hier moet echt wat gebeuren. Dit sleept nu al jaren en het wordt er niet fraaier op. Op de kerstmarkt in december verzamelden we wensen van Amerongers in onze boom. De situatie op De Laan werd vaak genoemd. Ik woon zelf in Amerongen er wil heel graag dat het karakter van het oude centrum behouden blijft. Ik ga m'n best doen om met de verschillende partijen om tafel te gaan om tot een oplossing te komen."

Ook D'66-lijsttrekken Hugo Prakke sprak zich in zijn vlog afgelopen week uit over het onderhoud op De Laan: ,,In december deden we onze ronde door het dorp en daar spraken we met belanghebbenden over De Laan. In januari hebben we schriftelijke vragen gesteld aan de raad en het wachten is op een antwoord. De toestand is abominabel en er moet een permanente oplossing komen. Het oude centrum van Amerongen is een van de mooiste plekken in onze gemeente en ook belangrijk voor het toerisme. De Laan zou een visitekaartje moeten zijn, maar is dat nu niet."

KINDEREN De Wilhelminaschool ligt aan De Laan en van oudsher spelen de kinderen in de pauzes op het plein. Gerbert Boor is directeur: ,,We lopen al jaren tegen deze problemen aan. Bij elk regenbuitje ontstaan er plassen in de kuilen en zitten de kinderen tot hun kruin onder de modder. Ook de bomen op het plein hebben last van de ondergrond. Door inklinking en verharding van de bodem is de wateropname door de bomen niet goed meer. We wachten al heel lang op een rapport van de gemeente over de gezondheid van de bomen. Ik wil de veiligheid van de kinderen kunnen garanderen en met storm zoals de afgelopen weken houden we ons hart vast."

De Laan wordt door bezoekers van het kasteel of 'dagjesmensen' gebruikt om de auto of fiets te parkeren. Op een drukke dag kunnen dat er honderden zijn. Peter Paul Swijnenburg van Buitenplaats Amerongen ziet de drukte toenemen: ,,Er worden steeds meer evenementen georganiseerd op het terrein van Kasteel Amerongen. Ook het kasteel zelf wordt steeds meer bezocht. Het is dan ook een echte toeristische trekpleister. Vorig jaar openden we restaurant Bentinck en ook dat brengt extra parkeerdruk met zich mee op De Laan. Ook wij hebben dus wat te winnen bij een betere aanleg. Ik heb wel een idee in m'n hoofd voor een herinrichting die voor elke gebruiker goed zou kunnen werken. Uiteraard wil ik graag meedenken als daar om wordt gevraagd."

WETHOUDER Zoals gezegd heeft de gemeente onderhoudsplicht en verantwoordelijk wethouder is Henk Veldhuizen: ,,Het blijft lapwerk op deze manier. Afgelopen vrijdag is de hele Laan hersteld en de eerste gaten zijn nu al weer zichtbaar. Mensen die mij kennen weten dat ik liever geen dossiers op mijn bureau heb. Ik wil de zaken snel afhandelen. Het dossier van een permanente oplossing voor het onderhoud op De Laan lag er al toen ik vier jaar geleden wethouder werd en ik heb het niet kunnen wegwerken. Er spelen veel belangen van gebruikers waar rekening mee gehouden moet worden. Een blijvende oplossing is zeer wenselijk maar ook kostbaar. En het is ook nog eens geld uitgeven op andermans grond.

Er moet wat gebeuren en in die zin is aandacht van de verschillende partijen zo voor verkiezingstijd goed. Tot die tijd blijven we periodiek onderhouden."