• Een lange rij patiënten om afscheid te nemen van dokter Van Eeden

    Praktijk De Bosrand

Lange rijen bij afscheid huisarts Leo van Eeden

DRIEBERGEN Maar liefst drieëndertig jaar lang was Leo van Eeden als huisarts actief in Driebergen. De dokter nam op zaterdag 1 juli afscheid van zijn patiënten die in groten getale waren gekomen.

Danny van der Linden

Het was druk, maar erg gezellig. Ik schat dat er zo'n vijfhonderd mensen aanwezig waren", vertelt dokter Ingrid Stroes. ,,Daarvan was negenennegentig procent patiënt van dokter Van Eeden. Verder waren er andere belangstellenden uit de zorg waar dokter Van Eeden mee heeft gewerkt." Zij trotseerden allemaal de lange rij om de afscheid nemende huisarts de hand te schudden.

BETROKKEN Als huisarts stond dokter van Eeden bekend om zijn betrokkenheid. ,,Hij benaderde de patiënten zoals hij is: rustig", vertelt Stroes. ,,Bovendien hadden de patiënten altijd veel vertrouwen in hun huisarts. Dat moet ook, want als huisarts ben je bij de leuke en vervelende zaken in een mensenleven betrokken. Leo van Eeden voelde dat goed aan."

Leo van Eeden zelf kijkt met veel genoegen terug op zijn periode als huisarts in Driebergen: ,,Als huisarts maak je rustige en rumoerige tijden mee. Ik ben in oktober 1984 begonnen met een hele kleine eenmanspraktijk. Ik had geen assistent en deed alles zelf. Ik ben in de loop der jaren een aantal keren verhuisd, en de laatste jaren was ik deelnemer in gezondheidscentrum De Bosrand."

HUISARTSENPOST Volgens de voormalig huisarts is alles veel professioneler, maar ook groter geworden. ,,Toen ik begon wilde de bank me geen lening geven. Die zagen geen brood in zo'n kleine huisartsenpraktijk. Het begon ook heel klein aan huis, maar het groeide. Ik heb ook nog een aantal jaren bevallingen gedaan, maar er kwam in Driebergen betere verloskundige zorg. Dus dat heb ik laten schieten om in de weekenden meer vrij te zijn", blikt Van Eeden terug. Ook de komst van een huisartsenpost zorgde voor meer rust. ,,Dat is heel belangrijk geweest voor de zittende huisartsen. Zo ontstond er meer rust. Daarvoor was je vierentwintig uur per dag in dienst van je patiënten. Na de komst van de huisartsenpost Zeist kon je dat met een gerust hart aan anderen overlaten. Dat heeft me veel lucht bezorgd."

PATIËNTEN Volgens Van Eeden zorgde ook de komst van het internet voor een omslag. ,,Toen het internet kwam gingen mensen zelf op zoek naar informatie. Het kwam wel eens voor dat een patiënt met uitgeprinte pagina's binnen kwam en mij vroeg die door te nemen omdat hij zo moe was. Tegenwoordig gaan mensen daar slimmer mee om. Overigens heeft het internet het voor ons ook gemakkelijker gemaakt. Een huisarts hoeft geen kasten vol boeken meer te hebben. Er zijn hele goede websites waar wij onze informatie vandaan halen." Ook in de administratie heeft internet gezorgd voor meer gemak voor huisartsen. ,,We werkten met groene kaarten met patiënteninformatie. Maar als een huisarts wat slordig schreef kon dat voor problemen zorgen. Tegenwoordig gaat alles digitaal", aldus Van Eeden.

KUNSTENAAR Hoewel Van Eeden met veel plezier terugkijkt op zijn werk en patiënten zal hij zich niet vervelen. ,,Ik ben een fietsfanaat en heb bij mijn afscheid heel veel fietsonderdelen gekregen. Daar ga ik een kunstwerk van maken. Er is zelfs iemand die me heeft aangeboden te leren lassen. Kortom: Driebergen heeft er over een aantal jaren een kunstenaar bij", lacht hij. Om serieus te vervolgen:,,Ik heb een prachtig afscheid gehad. Het was erg bijzonder. Tegen mijn patiënten zou ik vooral willen zeggen: blijf in beweging. Dat is goed voor lichaam en geest!"

TOEKOMST De praktijk wordt voortgezet door dokter Ingrid Stroes en dokter Hanneke Lems. ,,Dokter Lems werkte de afgelopen vier jaar al in praktijk De Bosrand", weet Ingrid Stroes. ,,Zelf ben ik nu elf jaar actief als huisarts. Ik heb een jaar als vervanger van de overleden Dokter van Hijfte gewerkt." De voormalige praktijk Van Eeden en de voormalige praktijk Van Hijfte zullen samen verder gaan onder de naam huisartsenpraktijk Stroes & Lems.

,,Dat houdt in dat we meer service kunnen bieden", legt Stroes uit. ,,De openingstijden worden verruimd waardoor we meer mensen op meer tijdstippen kunnen helpen." Verder zal er voor de inwoners van Driebergen en patiënten van de voormalige huisartsenpraktijken niet veranderen. ,,Mensen hoeven ook geen contact op te nemen met hun zorgverzekering", aldus Ingrid Stroes.

Van Eeden is blij met zijn opvolgers: ,,Dokter Lems heb ik zelf opgeleid en dokter Stroes ken ik al een aantal jaren. Het zijn hele bekwame artsen met een grote betrokkenheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het uitstekend gaan doen."