• Aan vragen geen gebrek tijdens het bezoek van Janneke Schotveld aan de bibliotheek in de Allemanswaard.

    Edith Hazelzet

Landelijke aftrap KBW-toer in Amerongen

AMERONGEN Janneke Schotveld uit Driebergen schreef 'Kattensoep', het kinderboekenweekgeschenk van 2017, waarvan deze dagen 347.500 exemplaren worden uitgedeeld. Wie tot en met zondag 15 oktober voor tien euro een kinderboek koopt, krijgt 'Kattensoep' cadeau in de boekhandel.

Edith Hazelzet

De landelijke aftrap van de tiendaagse kinderboekenweektournee vond op woensdag plaats in de bibliotheek van Amerongen. Dit kreeg Helma Bouman, programmacoördinator educatie, voor elkaar door snel te schakelen direct de bekendmaking van de schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk 2017. Janneke Schotveld vond het leuk dat de eerste stop in haar eigen gemeente was. Annet Schaap, vaste illustrator van Schotvelds boeken, ontbrak jammer genoeg. Haar zoontje liep een gecompliceerde botbreuk op tijdens het 'gruwelijk enge' Kinderboekenbal.

INTERACTIEF Groep 5 van de Regenboogschool uit Amerongen had de primeur om bij Schotvelds eerste KBW-optreden te mogen zijn. Van de Wilhelminaschool volgde later ook groep 5. Dat de schrijfster van 'Superjuffie' vroeger zelf voor de klas stond is goed te merken. Duidelijk maar met humor en aandacht voor de kinderen vertelde zij hoe zij schrijfster is geworden, en beantwoorde zij hun vragen. De meeste kinderen hadden wel een boek van haar gelezen. Ze wilden graag weten hoe zij werkt. Dat zij het afgelopen jaar alles aan de kant had moeten schuiven om 'Kattensoep' op tijd af te krijgen, maakte indruk.

,,Ook de leuke dingen?" vroeg een leerling. ,,Ja, ook de leuke," antwoordde Janneke. ,,Ik mis vandaag zelfs grotendeels de verjaardag van mijn dochter door deze toer, maar ik vind het zo'n grote eer dat ik dit mag doen, dat ik dat er wel voor over heb." Met een quiz ondervroeg Schotveld de kinderen over het thema van de Kinderboekenweek: Gruwelijk eng! Rare feiten over griezelige dieren wisselden elkaar af. Natuurlijk las zij ook voor uit haar kinderboekenweekgeschenk, en uit het net verschenen 'Superjuffie op de Zuidpool', nummer zeven in de reeks populaire boeken.

SLIMMER In de bibliotheek in de Allemanswaard hield Janneke Schotveld de kinderen op speelse wijze het belang van lezen voor: ,,Je wordt er slimmer van, dat is wetenschappelijk bewezen. Zeg dat maar tegen je ouders, als zij je 's avonds betrappen op stiekem lezen onder de dekens! En je wordt er aardiger van, want je maakt door lezen kennis met allerlei soorten mensen."

In de boycot van de Kinderboekenweek door zo'n duizend christelijke scholen, vanwege het thema, kan zij zich totaal niet vinden. Hierover schreef zij een scherpzinnige column in NRC Handelsblad: ,,Je moet kinderen volgens mij geen verhalen onthouden, maar hen ermee volstoppen. Ze kunnen zelf echt wel inschatten of ze iets willen lezen of niet." Boeken veroordelen zonder deze gelezen te hebben - dat vindt Schotveld pas eng.

KRIJTJE Ondanks deze discussie genieten zij en Schaap met volle teugen van de tournee door heel Nederland. ,,Die auto met chauffeur, daar kunnen we wel aan wennen!" Na afloop van een optreden kwam de Chinese vertaalster van Superjuffie ineens op hen af. ,,Wat een verrassing. Natuurlijk vroeg ik of ze even 'Superjuffie' in het Chinees op een blaadje wilde schrijven. Zo intrigerend, hoe ze moeiteloos die karakters zette. En daarna leerde ze ons het uitspreken: 'chão jí lao shi'. Toen wilde ik ook nog 'krijtje' weten. Dat bleek niet letterlijk te bestaan in het Chinees. Zij zeggen 'poederpen'. Van dat weetje hebben we nog de hele dag genoten."