• Pander Roskam
  • Pander Roskam
  • Pander Roskam
  • Pander Roskam

'Kunstwerk heeft genezende kracht'

AMERONGEN In de tuin van het veerhuis is een 'Akaija' geplaatst. Bijzonder aan deze Akaija is dat het de grootste van Nederland is. Normaal is een Akaija een hangertje van ongeveer twee centimeter groot, die aan een ketting om de nek gedragen wordt.

Pander Roskam

Sylvia van Ginkel is therapeute. Zij woont en werkt (deels) in het veerhuis. ,,Ik kende de Akaija al doordat ik er in mijn praktijk in Biophotonen-therapie ook mee werk. De maker van de Akaija, Wim Roskam, vertelde mij dat hij een exemplaar met een diameter van twee meter had gemaakt." In de voortuin van het veerhuis ligt een cirkelvormig patroon in steen. ,,Toen ik dat zag, schoot er direct door mij heen: dat is een perfecte plek voor een grote Akaija. Daarom heb ik Wim benaderd of hij voor mij een grote Akaija wilde maken."

INSPIRATIE Roskam is airbrush kunstenaar en edelsmid. Als kind was hij gefascineerd door een probleem: ,,Hoe is het toch mogelijk dat een krulsnoer de ene keer linksom en de andere keer rechtsom draait? En dat soms in hetzelfde snoer. Hoe kan een linksdraaiende spiraal veranderen in een rechtsdraaiende spiraal?" De oplossing vond hij door niet in twee dimensies te denken, maar in drie. Roskam: ,,Ik ontdekte het door te spelen met ijzerdraadjes. Het symbool dat ik vond, hield ik tegen het licht. Ik schetste het na en verwerkte het in een schilderij. Ik noemde het symbool toen een 'omkeersymbool', omdat het de draairichting omkeert." In 2001 overleed de partner van Roskam, Linda de Redelijkheid. ,,Zij inspireerde mij om het 'omkeersymbool' te maken. Een speciale ring om de bijzondere band tussen ons, over de grenzen van leven en dood te markeren. Om de ring te kunnen maken, moest ik wel eerst edelsmid worden."

GENEZENDE KRACHT De huidige partner van Wim, Marianne Agterdenbos, is therapeute en werkt ook met Biophotonen-therapie. Zij ontdekte dat het omkeersymbool, dat Roskam inmiddels als sieraad had gemaakt, te gebruiken was als hulpmiddel bij de behandeling van haar patiënten. Marianne werd vaak geraadpleegd door mensen met klachten die gerelateerd waren aan elektromagnetische straling. Volgens de inzichten van de Biophotonen-Therapie heeft dat type klachten te maken met wat een 'elektronen-spin-inversie' wordt genoemd. Een verschijnsel waardoor het eigen energieveld van de patiënt op de lange duur verzwakt en onvoldoende beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Ondanks dat veel mensen een tinteling of warmte voelen als ze een Akaija aanraken, voelt Roskam zelf niets bij aanraking.

MOEDER De naam 'Akaija' is afkomstig van de moeder van Linda, die deze doorkreeg van 'een luide stem in haar hoofd'.

Toen Roskam de naam ging googelen, ontdekte hij dat de naam op een heel klein eiland in de stille oceaan gebruikt wordt voor 'Wij allemaal'.

Er zijn veel bijzondere verhalen verbonden aan de Akaija.

Op de www.akaija.com zijn deze verhalen verzameld. Daar is ook ander werk van Wim Roskam te vinden. Op www.biophotonen-healing.nl is meer informatie te vinden over de Biophotonen-Therapie.