• Eén van de kunstgrasvelden bij FC Driebergen

    Danny van der Linden

Kunstgrasprobleem bij FC Driebergen en DVSA

DRIEBERGEN Kunstgras met rubberkorrels van gemalen autobanden zijn bij veel voetbalverenigingen in Nederland in de ban gedaan. Eerder dit jaar ontstond ophef over de velden omdat deze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Al snel was de (duurdere) oplossing duidelijk: korrels van kunststof. Deze TPE-korrels zijn gemaakt van hetzelfde materiaal waarin vlees in de supermarkt wordt verpakt en leveren geen gevaar op. Echter, nu lijken ook hiermee problemen te ontstaan.

Danny van der Linden

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug kampen de voetbalverenigingen DVSA uit Amerongen en FC Driebergen nu met problemen omtrent de kunstgrasvelden. De korrels op de velden zouden gaan klonteren. ,,De oorzaak is niet helemaal duidelijk", zegt DVSA-voorzitter Gerrit van der Pest. Een genoemde mogelijkheid is dat UV-straling effect zou hebben op de korrels, maar die kans achten betrokkenen niet groot. Van der Pest: ,,Het zou ook zo kunnen zijn dat door veroudering van de korrels de synthetische samenstelling van de korrels anders wordt. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan."

BLESSURES Voetbalvelden die volledig uit kunstgras bestaan, hebben dempende korrels nodig tussen de grassprieten van kunststof. Ze moeten voorkomen dat spelers hun benen open halen bij het maken van een sliding en ze zorgen ervoor dat de voetbal stuitert op het veld. Volgens Van der Pest zijn de geklonterde korrels niet gevaarlijk. ,,Het kan wel invloed hebben op het spel en het maakt het minder comfortabel. Maar gevaarlijk kan ik het niet noemen."

Erik Zegwaart beaamt dit. De voorzitter van FC Driebergen zegt nog geen signalen te hebben ontvangen dat er gevaar dreigt. ,,Ik vind niet dat je van een probleem kunt spreken. Er wordt op onze velden gewoon gevoetbald."

De samengeklonterde korrels worden nu handmatig verwijderd van de velden van DVSA. ,,Dat doen we eenmaal per week", vertelt voorzitter Van der Pest. Ook bij FC Driebergen wordt meer onderhoud aan de velden gepleegd. Volgens Zegwaart zijn de velden op Sportpark De Woerd momenteel elf jaar oud. ,,Er staat gemiddeld tien tot vijftien jaar voor een dergelijk kunstgrasveld, dus herstel is op termijn noodzakelijk." De gemeente Utrechtse Heuvelrug zal als eigenaar van de velden in actie moeten komen zodat de voetballers optimaal van de velden gebruik kunnen maken.

INFERIEURE KWALITEIT Het is de vraag of er in Nederland meer voetbalverenigingen zijn die te kampen hebben met deze problematiek. Bij de voetbalbond is men niet bekend met dit probleem. Woordvoerder Chris van Nijnatten laat weten dat er bij de KNVB geen melding van de problematiek in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is gemaakt. ,,Het is wel bekend dat synthetische infillmaterialen, waar TPE ook onder valt, kunnen gaan klonteren als het een inferieure kwaliteit betreft."

Volgens Van Nijnatten zou de gemeente, als opdrachtgever van de aanleg van de velden, moeten nagaan of ten tijde van de aanleg wel is geleverd wat er is besteld. ,,Dus wat zijn de specificaties bij levering en aanleg? En welke garantievoorwaarden zijn gevraagd en afgegeven? Mocht de betreffende gemeente of vereniging geholpen willen worden dan kunnen ze altijd aankloppen bij de KNVB", aldus Van Nijnatten.

Ook bij het Leersumse HDS is het kunstgras aan vervanging toe.

Eerder deze week diende D66 een voorstel in om in de begroting de post voor de vervanging van het kunstgras naar voren te schuiven zodat dit in 2018 plaats kan vinden.