• Robert Zwart

Kunstenaars pand aan Bosstraat willen blijven

DRIEBERGEN De kunstenaars in het voormalige gemeentekantoor aan de Bosstraat willen dat de gemeente afziet van de verkoop van de oude ambtenarenhuisvesting. Hoewel projectontwikkelaar Van Grootheest op het vinkentouw zit, pleit woordvoerder Bas Sprengers van de kunstenaars voor een marktconforme huurovereenkomst tussen de gemeente en de huidige gebruikers van het pand. ,,Veel gemeentelijk beleid wordt hier vrijwel gratis gerealiseerd", aldus Sprengers.

Michiel Schaaij

KLAARSTOMEN In het scenario dat de 'Werkgroep Bosstraat 1' aan het klaarstomen is, blijft de gemeente eigenaar van het gebouw. De huidige gebruikers - waaronder de kunstenaars, de Eurowinkel en ontmoetingsplek De Inloop - gaan volgens het plan ,,een redelijke huur" betalen. Een nieuwe stichting zou het beheer van het pand op zich moeten nemen. De vierkante meterprijs voor de kunstenaars zou om en nabij de vijftig euro liggen en Sprengers verwacht dat dat bedrag voor de meesten van hen niet onoverkomelijk is.

OPTIE Ondertussen heeft de projectontwikkelaar nog steeds een rekening met de gemeente open staan. Van Grootheest stond eerder bouwgrond af voor het nieuwe gemeentekantoor in Doorn. In ruil daarvoor ontving hij niet alleen een miljoenenbedrag, maar ook een optie op het Driebergse gemeentekantoor. Voor de gemeente is de verkoop van het pand aan Van Grootheest vermoedelijk lucratiever dan verhuur aan de huidige gebruikers. Het is aan de Heuvelrugpolitiek om dat financiële belang af te wegen tegen het pleidooi van de huidige gebruikers.

INVESTEREN Mocht de gemeente toch met projectontwikkelaar Van Grootheest in zee gaan, dan komt het oude Hoekterrein aan de Engweg in beeld als mogelijke nieuwe locatie voor de gebruikers van het oude gemeentekantoor. Maar Sprengers ziet dat nog niet zo snel gebeuren. ,,De kosten zijn voor ons onduidelijk en het pand op het Hoekterrein moet eerst grondig gerenoveerd worden", zegt hij. Volgens de kunstenaars is een verhuizing naar het Hoekterrein alleen mogelijk als de gemeente daarin wil investeren en het pand aan de Bosstraat voorlopig aanhoudt.