• Roel Berg (r) met zijn hulptroepen in Museum de Fundatie. Volgnummer: Bastiaan van Riet, Anne Berg, Bep van Delden

    Archief R. Berg

Kunstenaar Berg wil Europa verbinden

DRIEBERGEN Spannend is het wel: deelnemen aan de ArtWorlds' Zomerexpo. Zowel professionele kunstenaars als amateurs dingen mee naar de eer en een plaats in museum De Fundatie in Zwolle. Onder hen is de Driebergse Kunstenaar Roel Berg. Hij doet dit jaar voor de zevende keer mee. En daar komt nog best wat bij kijken.

Danny van der Linden

,,Je kunt als kunstenaar via een open inschrijving intekenen op de Zomerexpo met verschillende voorwerpen", legt Roel Berg uit. Alle mogelijke beeldende media zijn vertegenwoordigd op de Zomerexpo. Hierbij valt te denken aan fotografie, schilderkunst, beeldende kunst, film, modeontwerpen en buitenbeelden.

,,Eigenlijk kan ik zo geen categorie bedenken die niet mee kan doen", vertelt Berg. De Driebergenaar heeft zijn atelier in de Kunsthoek aan de Engweg in Driebergen. ,,De eerste keer leverde ik een foto in. Daarna volgden diverse kunstvormen. Het één had meer succes dan het ander."

ANONIEM ,,Je moet op een bepaalde datum op een plek komen om je kunstwerk in te leveren. Dat wordt dan meegenomen achter een gordijn. Dan zijn er twee mogelijkheden: of je gaat door naar de volgende ronde of je kunstwerk wordt afgewezen", legt Roel Berg uit. ,,De jury weet niet van wie het werk is dat ze beoordelen. Het is altijd erg spannend, want je wilt toch graag winnen."

En dus toog Roel Berg in april met zijn kunstwerk, een trap met een bijzonder verhaal, naar Amsterdam om zijn idee te laten zien. ,,Er worden uiteindelijk 250 werken geselecteerd die de tentoonstelling halen", aldus Berg. ,,Het presenteren van je kunstwerk is nog een verhaal apart, want soms is het lastig om grote dingen goed en veilig te vervoeren. Gelukkig heb ik daar al die jaren hulp bij gekregen van vrienden en familie."

EUROPA Het thema van de Zomerexpo is dit jaar 'Europa'. ,,En Europa kan volgens mij wel wat verbinding gebruiken", zegt Roel Berg. ,,Daarom maakte ik een trap. Die trap leidt naar boven, maar lijkt ook naar beneden te gaan." Het werk is gemaakt van hout; een favoriet materiaal van Roel Berg. Uiteindelijk heeft het werk de expositie behaald. Vanzelfsprekend is dat overigens niet. ,,Ik heb in totaal zeven keer meegedaan. Vijf keer daarvan ben ik uitverkozen om aan de expositie deel te nemen", aldus Berg.

,,Exposeren is wel iets wat je als kunstenaar graag doet", weet Berg. ,,Je wilt mensen kennis laten maken met je werk. Ik durf wel te zeggen dat wat je maakt ook een beetje je kindje is."

Afscheid nemen van zijn werk bij verkoop valt de kunstenaar niet zwaar. ,,De schoorsteen moet ook bij mij thuis roken", erkent hij. ,,Daar ben ik best nuchter in. Ik vind het ook mooi dat mijn werk dan een mooi plaatsje krijgt bij een koper."

SEPTEMBER De Europa Zomerexpo 2019 is vanaf heden tot 1 september 2019 te bezoeken in museum De Fundatie en in Kasteel Nijenhuis en beeldentuin Heino/Wijhe.

Meer informatie op roelbergkunst.nl