• Huis Doorn

'Vlucht van de Keizer'wordt vast onderdeel Huis Doorn

DOORN In de Maarschalkskamer van Museum Huis Doorn bevindt zich sinds de opening van de tentoonstelling over Anthony Fokker een ruim zeven meter lang diorama. Vanwege de grote belangstelling voor het diorama is besloten het een permanente plek te geven in de opstelling van het museum. 

Het diorama geeft op schaal de vlucht weer die de laatste Duitse keizer in het najaar van 1918 maakt.  Alle historische plekken hebben op het diorama een plek gekregen: Wilhelms kolossale Stadtschloss in Berlijn en villa La Faineuse in het Belgische Spa, de plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het Duitse hoofdkwartier was gevestigd. Ook Eijsden aan de Nederlands-Belgische grens, het station waar Wilhelm II zich op 10 november met zijn gevolg meldde, is in miniatuur nagebouwd.

De schaalmodellen van Kasteel Amerongen en Huis Doorn vertellen het verhaal over de ballingschap van de keizer in Nederland, eerst achttien maanden als gast bij graaf Aldenburg-Bentinck in Amerongen en vanaf 15 mei 1920 op landgoed Huis Doorn. In het diorama heeft ook de Dodendraad een plek gekregen. Dit is de 332 kilometer lange draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers wordt aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. Deze Dodendraad stond onder 2000 volt.