• Kamminga: ,,Het zijn de boeken die volgens lezers onterecht in de vergetelheid zijn geraakt of weinig aandacht hebben gekregen. -

    Monique José Timmermans

'Vergeten pareltjes zijn aanraders om te lezen'

MAARN De jaarlijkse Boekenweek start zaterdag 7 maart bij Boek & Koek met de boekenborrel. Tijdens die borrel staan de vergeten pareltjes centraal. Liobe Kamminga: ,,Het zijn de boeken die volgens lezers onterecht in de vergetelheid zijn geraakt of weinig aandacht hebben gekregen."

Monique José Timmermans

Er liggen al heel wat mooie titels met een warme aanbeveling in de winkel. ,,En tijdens de boekenborrel op zaterdag 7 maart van 15.00 tot 17.00 uur kunnen de lezers op de zeepkist in de winkel nog een warm pleidooi houden voor hun favoriet. Ongetwijfeld zijn er dan weer mensen die die door deze 'boekenpraat' op het spoor van boeken komen die ze graag willen lezen."

PARELTJES Wie nog een boek wil toevoegen als vergeten pareltje, moet snel zijn. Het kan tot zaterdag in de Maarnse boekenwinkel. Formulieren om de gegevens en motivatie voor de titel op te schrijven als een korte boekenpitch liggen op de toonbank klaar.

,,Dit idee begon voor mij met De Duivenhoudsters van Alice Hoffman. Een boek dat helaas niet meer leverbaar is. De vergeten pareltjes moeten nog wel te bestellen zijn. We kunnen dat voor ieder boek snel checken, daar kan men gewoon om vragen."

Het idee kreeg een vervolg. ,,Je merkt dat er een sneeuwbaleffect ontstaat. Mensen worden geïnspireerd, graven in hun geheugen en boekenkast en dragen persoonlijke favorieten aan. Zelfs de uitgeverij van De Duivenhoudsters, die heeft mij gewezen op een alternatief dat nu meedingt in de stemming."

STEMMEN De boekenpitches hangen goed zichtbaar in de winkel en tijdens de hele Boekenweek kunnen de bezoekers daar stemmen op de vergeten pareltjes. Het winnende boek krijgt een mooie en welverdiende plaats met toelichting in de winkel. ,,Sowieso is het leuk om te zien hoe leesgierige mensen elkaar weer weten te leiden naar boeken die men anders over het hoofd zou hebben gezien. Er komen zoveel contacten en gesprekken tot stand via het lezen."

LEZING Ronald Giphart sluit met een lezing op 15 maart de Boekenweek in Maarn af. In De Twee Marken vertelt hij vanaf 14.00 uur over zijn nieuwste boek 'Alle Tijden'.

,,Dit is een gouden kans voor middelbare scholieren om hun leeslijst aan te vullen. Als je de schrijver hebt horen praten, is het boek daarna zoveel sneller en makkelijker te lezen. Bovendien kan Giphart echt leuk vertellen. Zelf wacht ik ook vaak met het lezen van een boek tot ik een lezing heb bijgewoond. Uiteraard is de lezing ook voor mensen de middelbare school reeds (ver) achter zich hebben gelaten een aanrader."

En als het stof van de Boekenweek is neergedaald, volgt op zaterdag 28 maart de boekenmarkt. ,,Die boekenmarkt moet met kraampjes voor de deur de sfeer van de boekenmarkt aan de Seine nabootsen, maar dan zonder het water", lacht Liobe Kamminga die nog vol verve aangeeft dat er echt interessante koopjes te scoren zijn om de boekenkast thuis aan te vullen.

Kaarten voor de lezing van Ronald Giphart zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar bij Boek&Koek of via de website www.bibliotheekzout.nl.