• Antoinette Kalkman is één van de vijf genomineerden voor de titel 'Z-O-U-T schrijver van het jaar'.

    Hanny van Eerden

Omgeving inspireert tot thrillerdebuut

HEUVELRUG Antoinette Kalkman (55) presenteerde in aanloop op de verkiezing 'Z-O-U-T schrijver van het jaar' op 2 maart haar debuutthriller 'Bonuszoon' in de Maarnse bibliotheek. Het boek beleefde al na twee maanden een tweede druk en na een half jaar een derde. Thrillers & More beoordeelde het onlangs als de beste Nederlandstalige thriller 2019.

Hanny van Eerden

Samen met haar echtgenoot runt Kalkman een samengesteld gezin met vier dochters en evenveel huisdieren in een voormalig plantershuis uit 1930. De woning ligt aan de rand van een natuurgebied bij Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug. In deze regio speelt haar psychologische thriller 'Bonuszoon' zich ook af.

Kalkman: ,,Vanaf de eerste nacht dat wij er sliepen sprak dit huis, dat wij nu 9 jaar bewonen, tot mijn verbeelding. Van de er kort vertoevende ratten, het nachtelijke huisspook 'Johanna' en de oude gevangenis in de kelder sloegen mijn gedachten op hol. Zo ontstond langzamerhand dit verhaal."

INSPIRATIEBRON Haar eerste versie begon met de verhaallijn 'Johanna'. Kalkman: ,,Ik heb het boek vijfmaal herschreven. In één van die versies is Johanna verdwenen, al stond zij aan de basis. Zij krijgt op termijn een eigen roman, als eerbetoon. Op een hilarische manier maakte zij jaren deel uit van ons huishouden. Als er iets zoek was, dan weten we het aan Johanna. Tegenwoordig horen we nooit meer haar slepende loop." Haar woonomgeving was eveneens een bron van inspiratie. ,,Als Rotterdamse was ik in de ban van de grafheuvel, de tabaksplantage Willem III en de ruige natuur met roofvogels en - soms vechtende - kuddedieren," zegt zij. ,,Zelfs de kippen en hanen van de buren spelen een rol in mijn boek."

BOODSCHAP Bekend met de valkuilen en uitdagingen van een samengesteld gezin creëerde Kalkman twee hoofdpersonages voor haar thriller, de buurvrouwen Lauren en Ellen. Lauren staat onder verdenking van moord op de buurjongen en heeft alle schijn tegen. ,,Ik wilde vooral meer perspectieven grondig belichten en de karakters volledig uitwerken," legt Kalkman uit. ,,Daarvoor heb ik veel onderzoek gedaan en alles zo goed mogelijk 'doorleefd'. Zo wilde ik ook zelf politieverhoren, de rechtbank en het verblijf in een cel ondervinden. Verder wilde ik duidelijk maken dat gebeurtenissen in iemands leven de mens vormen. Mijn onderliggende thema is: 'Zelfs het diepste zwart gaat glanzen als je het oppoetst.' Omzien in verbittering gaat je niet helpen. Blijf altijd positieve kanten zien. Vier het leven!"

NIEUWE THRILLER Kalkman schreef in het verleden verhalen, die zijn gepubliceerd in verschillende bundels. ,,Ik vond het tijd worden voor een boek," bevestigt zij. ,,Dat vergt een geheel andere aanpak en daar geniet ik van. Rond eind 2020 komt er een volgende psychologisch triller van mij aan met de werktitel 'Puur uit liefde'. De structuur ligt klaar - in twee delen. Binnenkort plan ik hiervoor een bezoek aan Columbia in. Verder is het een kwestie van invullen."

Kalkman is medeoprichter van de ThrillerAcademie.