• VWO 6-leerling Roos de Rooij en haar docent Naomi van Wijck van het Revius Lyceum Doorn.

    Hanny van Eerden

Nieuwe generatie lokale kunstenaars exposeert in bieb

DOORN Bovenbouwleerlingen van het Revius Lyceum Doorn openden onlangs een expositie van hun beste schilderstukken in het Doornse Cultuurhuis. De kunstwerken bevinden zich tot 5 juli aan de wanden langs de bovengalerij, maar ook beneden in de Doornse bibliotheek en de Cantina.

Hanny van Eerden

Voor het eerst kregen de leerlingen de vraag wie van hen kunstwerken zou willen laten zien buiten de veilige schoolomgeving. Een vijftiental gaf daaraan gehoor met schilderstukken. Niet eerder participeerden kinderen uit zoveel verschillende jaargangen, stelde Naomi van Wijck vast. Zij is docent Beeldende Vorming van het Revius Lyceum.

,,De werken zijn gemaakt door zowel vwo- als havo- en mavo-bovenbouwleerlingen", zegt zij. Tot voor kort stelden leerlingen met Beeldende Vorming in hun pakket slechts examenopdrachten tentoon in hun schoolgebouw. Daarbij bleven te veel kunstwerken die een groter publiek verdienden ongezien, volgens Maja van Eijndthoven, cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug van de Bibliotheek Z-O-U-T.

FIGURATIEF EN ABSTRACT De meeste leerlingen tonen figuratief of abstract werk. ,,Skip Broers beheerst beide vormen", zegt Van Wijck. ,,Dat is knap op deze leeftijd. Met zijn creativiteit, originaliteit en zelfcorrectie kan hij ver komen in dit vak. Veel leerlingen tekenen en schilderen echter, omdat zij afwisseling zoeken. Naast boekenwijsheid willen ze ook anders leren denken en zichzelf ontdekken. Sommigen ontwikkelen hun creatieve kant, omdat dit hen van pas kan komen bij bijvoorbeeld een studie Bouwkunde."

'ZWIEPENDE HAREN' Exposant Roos van Rooij uit vwo 6 wist haar schilderstuk 'Zwiepende haren' al te verkopen. Het gaat na de expo naar de nieuwe eigenaar. ,,Als het meezit, gebeurt dat met meer van mijn schilderijen", lacht zij. ,,Ik kan er goed afstand van doen, de opbrengst is voor Sierra Leone in West-Afrika. Daar ga ik tijdens een werkvakantie klaslokalen helpen opbouwen met World Servants." Het geld voor de reis, het verblijf én de bouwmaterialen moet zij nog verdienen. ,,Roos is een goede leerling", zegt Van Wijck. ,,Zij maakte als 'Reviaan' één van de grootste schilderijen ooit."

SIERRA LEONE Twee schilderstukken, die zich qua afmetingen niet lenen voor deze expo, kan Roos op aanvraag tonen aan particulieren of bedrijven met een grote, vrije wand. Ze gebruikt veelal gele tot olijfkleurige en oranjerode tinten. Roos:,,Ik houd van warme kleuren en maak ze extra fel, om te kunnen opvallen in de massa. Ik schilder altijd mensen. Ook als ik een opdracht krijg, zoals 'De wonderen van het weer', laat ik zien wat de invloed daarvan is op de mens." Eén werk, een markant portret van een Creoolse, voerde zij uit in zwart/wit. Roos gaat Biomedische Technologie studeren in Enschede.

Belangstellenden kunnen mailen naar roosderooij@reviaandoorn.nl. Wie interesse heeft in ander leerlingenwerk, kan zich in eerste instantie richten tot één van de docenten: m.vanderhoeven@reviusdoorn.nl.