• Biologe Jana Verboom maakt zich zorgen over de westerse overconsumptie en het schadelijke effect hiervan op onze leefomgeving.

    Edith Hazelzet

Leersumse biologe deelt eureka-ervaring

LEERSUM De timing kon niet beter; juist in de laatste maanden van het jaar wordt er (te)veel gegeten en gesnoept. Maar wie met het doeboek van de Leersumse biologe Jana Verboom aan de slag gaat, kan door gedragsverandering in honderd dagen tien kilo afvallen. Haar eigen ervaringen van een leven lang worstelen met haar gewicht, en hoe zij hier vanaf is gekomen, wil zij met dit boek delen.

Edith Hazelzet

Jana Verboom (56) weet als doctor in de biologie alles van de werking van het lichaam en de waarde van goede voeding. Maar ondanks haar kennis en jaren van diëten bleef haar gewicht schommelen. Totdat in december 2018 een aantal zaken bij elkaar kwamen, die haar ertoe aanzetten om niet anders, maar vooral minder te gaan eten. Ze schreef voor zichzelf dagelijks op wat dit met haar deed. Na bijna een jaar is dit nieuwe gedrag een gewoonte geworden, en daarmee is haar gewicht voor het eerst stabiel.

GEEN DIEET ,,Ik ben geen arts of voedingsdeskundige, maar wel een ervaringsdeskundige. En die ervaring deel ik graag. Diverse vriendinnen en collega's zijn met mijn doeboek aan de slag gegaan, en ook zij zij erin geslaagd hun gedrag structureel te veranderen." Ze benadrukt dat het geen dieetboek is: ,,Er staan geen recepten in en geen ge- of verboden. Je hoeft ook geen voedseldagboek bij te houden of calorieën te tellen. Dit boek helpt je om door middel van oefeningen en opdrachten oude patronen te doorbreken en blijvend af te vallen. Zodra je je bewust wordt van je gevoel en je gewoonte, heb je een keuze." De basis van het boek is eenvoudig: eet honderd dagen lang driekwart van wat je normaal eet. ,,En dat hoeven niet eens honderd opeenvolgende dagen te zijn."

GEEN WILSKRACHT Verboom was als baby al dik. ,,Ik heb al heel vroeg geleerd om mezelf met eten te troosten. Dat zit in mijn hele familie." 'Willen is kunnen' is een mooi gezegde, maar gaat meestal niet op voor afvallen, aldus de biologe. ,,Je weet best wat je daarvoor moet doen: minder en gezonder eten, meer bewegen. Dat wil je ook echt, maar iets houdt je tegen." Haar boek helpt mensen om de knop om te zetten van willen naar kunnen met een programma dat ieder voor zich samenstelt. ,,Je mag alles blijven eten en drinken - maar met meer aandacht en in kleinere hoeveelheden. Je leert jezelf aan om met volle aandacht te genieten van kleinere porties. Ook stimuleert het je om meer te bewegen."

SIMPEL ,,Ik denk oprecht dat ik iets gevonden heb, dat werkt. Het klinkt zo simpel, maar ik heb al 'googelend' niets kunnen vinden dat er op lijkt. Mijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn het Japanse principe van Oryoki, dat 'nét genoeg' betekent. Daarnaast is 'mindful minder eten' van belang; dus langzamer eten met al je aandacht erbij en waardering voor wat je tot je neemt. De 'Growth mindset' is de derde bron; de kracht van heldere doelen stellen. Hoe specifieker je voornemen, hoe beter het lukt. Dus bijvoorbeeld: wat doe ik als ik vanmiddag na mijn werk op het station kom en trek heb? Schrijf dat uit aan het begin van de dag, dan is het makkelijker je eraan te houden. Toen ik eind vorig jaar mijn inzichten over voeding en diëten combineerde met de principes uit 'The Freedom Journal' van John Lee Dumas ging het afvallen mij moeiteloos af."

Verboom is blij dat ze haar eureka-ervaring nu met dit boek kan delen. ,,Misschien verkoop ik er weinig, maar ik voelde me als een kip die een ei moest leggen. Dit moest er gewoon uit. Dit is het boek dat ik zelf had willen lezen in de halve eeuw dat ik gefascineerd ben door alles wat met eten en diëten te maken heeft. " 'Eet driekwart' is de komende weken in de voorverkoop met korting verkrijgbaar via bestelmijnboek.nl en daarna via bol.com.