• Als de temperaturen weer wat hoger zijn, komt ‘Het bos’ op de muur bij Edith en Paul Goudswaard.

    Babs Bouwman
  • Sinds begin november prijkt dit muurgedicht op de gevel bij Atelier Purple.

    Babs Bouwman

Gedichten op muren: Een momentje stilstaan en genieten

DOORN In navolging van vele steden en dorpen waar steeds meer literaire pareltjes prijken op gevels, wil Vertel het Door(n) ook gedichten op muren plaatsen. Niet vanwege het feit dat Doorn zich rijk mag prijzen met literaire grootheden als Maarten Maartens en Simon Vestdijk. ,,Het gaat om het leuker maken van het dorp", vertelt initiatiefneemster Christine van Exel. ,,Mensen even stil te laten staan in de snelheid van het bestaan."

Babs Bouwman

Het eerste muurgedicht is begin november aangebracht op de gevel van atelier Purple. Een tweede kale muur moet helaas iets langer wachten op de belettering van het gedicht, want door de lage temperaturen blijven de letters niet plakken.

MOMENTJE ,,Muurgedichten in Doorn is een uitvloeisel van Vertel het Door(n): inwoners van het dorp attent maken op de leuke details en de bijna vergeten verhalen van vroeger doorvertellen. We kijken te weinig om ons heen", vindt Van Exel. Dat is precies de reden waarom ze met muurgedichten is begonnen. Even een minuutje stilstaan en genieten van een mooie tekst. Vrolijk, liefdevol, grappig of serieus. Saaie of vergeten muren opvrolijken, zodat iedereen die er langsloopt een momentje kan genieten. Van Exel is zelf geen dichter, maar als ze in de stad loopt en een gedicht tegenkomt, neemt ze echt even de tijd om na te denken wat iemand ermee bedoeld heeft. Het liefst komt ze in contact met mensen die aansprekende gedichten kennen: van vrolijke tot meer serieus getint met een boodschap.

TOON Paul en Edith Goudswaard hebben een kale muur aan de Pittesteeg, waar ze graag iets op wilden hebben. Nog geen idee wat. Toen Edith een keer in het Cultuurhuis kwam, zag ze een flyer liggen: of iemand muren wist waar een gedicht op geschilderd kon worden? Het echtpaar Goudswaard was direct enthousiast. Het Bos, van Toon Hermans, vonden ze geweldig goed passen. ,,Ik hoop dat dit gedicht iets is waar mensen even bij stil staan", zegt Edith Goudswaard. ,,Het laat mensen op een luchtige manier naar het leven kijken", vult Paul Goudswaard aan. Zelf vinden ze het gedicht heel erg toepasselijk bij de plek waar ze wonen.

BLIKVANGER Dianne Rebergen is eigenaresse van atelier Purple aan de Dorpsstraat, waar ze les in schilderen en boetseren geeft. Toen Christine van Exel bij haar aan de deur kwam om te vragen of ze een muurgedicht wilde, was ze direct enthousiast. ,,Het is een echte blikvanger", zegt Rebergen. ,,Ik heb al zoveel leuke reacties van mensen gekregen die 's morgens in de file staan."

Overigens is ze wel blij dat het gedicht met plakletters is aangebracht. Dan weet ze zeker dat er geen problemen komen als ze ooit het pand wil verkopen. Een weloverwogen advies van Sjoerd Reclameservice, die voor een zacht prijsje de muurgedichten realiseert.

DONEREN Van Exel is op zoek naar muren in Doorn die een gedicht willen ontvangen. Volgens haar zijn er vast meer eigenaren die hun gevel willen opsieren. Goed om te weten dat de kosten betaald worden door de Stichting. Dat neemt niet weg dat donaties altijd welkom zijn. ,,Want alleen samen kunnen we het dorp leuker maken."

Voor meer informatie of het aanbieden van een muur kan gemaild worden naar Vertelhetdoorn@gmail.com