• Schrijver Anne van Doorn laat in zijn boeken de lezer geloven in iets wat niet echt is.

    Babs Bouwman

Een mysterieuze verdwijning in nieuwe Doornse detective

DOORN Het nieuwste boek van Anne van Doorn, getiteld 'De man die zijn geweten ontlastte', ligt in de winkels. Wederom een spannend verhaal dat dit keer gaat over een jonge vrouw, die in 1983 verdween uit een christelijke woongemeenschap in Hooglanderveen. Vijfendertig jaar na haar verdwijning gaan twee detectives Robbie en Lowina op onderzoek uit. Wat is het ware verhaal achter de verdwijning van Tessa? De twee speurders worstelen zich door een web van leugens, intriges en moord.

Babs Bouwman

Anne van Doorn is schrijver van detectives en korte verhalen. Al op de basisschool ging hij tweemaal per week met een stapeltje boeken van de bibliotheek naar huis. Zijn liefde voor het lezen bleef en het moment kwam dat hij zelf een boek wilde schrijven. Dat bleek succesvol, want deze detectiveroman is al zijn vierde boek. De pers heeft lovende kritieken en spreekt over een verdienstelijk plot, goed uitgewerkte karakters en over de twee speurders die op slimme wijze de zaak weten te ontrafelen. Voor het speurders duo Robbie en Lowina overigens geen eenvoudige taak. Want de familie van Tessa wil niet dat ze gevonden wordt en de woongemeenschap bestaat al een aantal jaren niet meer. In de loop van het verhaal ontdekken ze dat veel informatie is achtergehouden. Uiteindelijk komt de waarheid tevoorschijn en wacht de lezer een verrassende plot.

FICTIE Wat dit boek zo leuk maakt is het feit dat Van Doorn veel herkenbare plekken uit deze regio heeft verwerkt in zijn boek. Tijdens zijn fietstochten inspireren bepaalde locaties hem. Zoals een voormalig tuincentrum in Ede dat nu in verwaarloosde toestand is. In het boek woont de zoon van de eigenaar van het tuincentrum in een caravan op het terrein. Ondanks dat de namen veranderd zijn, zal iedereen die plek herkennen. Anne van Doorn: ,,Dat voegt iets toe, want de lezer vraagt zich af of die locatie echt bestaat. Ook al weet de lezer dat het niet echt is, het verhaal gaat daardoor toch meer leven."

VERTROUWEN Soms leest de schrijver iets in een krantenartikel dat hem inspireert om in zijn boek te verwerken. Of hij ziet een interessante locatie waar hij iets mee wil doen. In dit boek heeft Van Doorn ook enkele autobiografische ervaringen verwerkt. Wanneer is iemand echt te vertrouwen? Soms denk je mensen goed te kennen, toch zijn ze niet altijd open en eerlijk en doen ze iets totaal onverwacht. Dat geldt ook voor de man die zijn geweten ontlastte. Hij bekent een moord, maar al snel blijkt dat hij het nooit gedaan kan hebben. Waarom deed hij dat dan? Wat zit er achter en wat is het ware verhaal?

SPANNEND In 'De man die zijn geweten ontlastte' houdt Van Doorn mensen een spiegel voor. Hoe sta je ten opzichte van anderen? Ben je ervan bewust dat bepaalde acties of handelingen schadelijk kunnen zijn voor de ander? Dat is verwerkt in deze spannende detective. Tot nu toe zijn meest persoonlijke boek.

Verkrijgbaar bij alle boekwinkels en AH Leersum.