• import

Kritiek op grondverkoop Rosarium en Anderstein

HEUVELRUG Drie oppositiepartijen zijn kritisch over het collegevoorstel om gemeentegronden in Doorn en Maarn te verkopen. Raadsleden van D66, BVH en ChristenUnie bestookten wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) donderdagavond met vragen over de mogelijke transacties. Ze voorkwamen dat de grondverkopen als hamerstuk zouden worden afgedaan.

Michiel Schaaij 

In Doorn wil het college recreatiepark Het Rosarium te gelde maken. De grond onder de midgetgolfbaan is nu eigendom van de gemeente, maar de exploitant wil zijn pachtovereenkomst inruilen voor een volledig eigenaarschap. Wethouder Boonzaaijer redeneert dat midgetgolf geen kerntaak van de gemeente is en wil de opbrengst graag toevoegen aan de gemeentekas.  

SPIJT Maar BVH-leider Sybe Streekstra zei bang te zijn, dat de politiek achteraf spijt krijgt: ,,Later vragen we ons misschien af: hoe hebben we dat ooit kunnen doen?" Bij de oppositie bestaat de vrees dat een toekomstige eigenaar de voormalige keizerlijke rozentuin wil gaan ontwikkelen. Dick Karssen (ChristenUnie) wil daarom eerst weten hoe het college dat denkt te voorkomen.

KLINKENDE MUNT In Maarn wil Boonzaaijer een aantal bospaden en -stroken aan de rand van het dorp in klinkende munt omzetten. De beoogde koper is landgoed Anderstein, voor wie het fiscaal interessant is om de betreffende grond aan het bezit toe te voegen. Ook in dit geval bestaat er bij de critici angst voor ongewenste woningbouw in de toekomst.

GEVAAR Omdat enkele grondstroken binnen de zogenoemde rode contour liggen, is toekomstige bebouwing niet bij voorbaat uitgesloten. Een anti-speculatiebeding zou dat gevaar voor een periode van 15 jaar moeten voorkomen. Maar de oppositie toonde zich nog niet overtuigd. BVH-er Streekstra ziet liever dat de verschillende grondstroken aan buurtbewoners worden aangeboden.

OPDRACHT Wethouder Boonzaaijer hield echter voet bij stuk. Hij geeft de voorkeur aan Anderstein en benadrukte dat de Heuvelrugpolitiek zelf de opdracht heeft gegeven om overbodig gemeentelijk vastgoed te verkopen.