• Archief BDU

Kritiek op duur wegproject

DOORN De Langbroekerweg blijft de gemoederen bezig houden. De politieke Heuvelrug uitte vorige week kritiek op overschrijding van het budget voor de recente opknapbeurt van de verkeersader. De weg was bijna twee keer zo lang afgesloten als gepland en het uitgelopen project kostte 160.000 euro extra.

Michiel Schaaij

,,Daar zijn we helemaal niet blij mee", aldus een teleurgestelde Evert de Boer (VVD). ,,Met zo'n bedrag zouden bewoners van de Koenestraat in Amerongen heel blij geweest zijn". Die straat wacht al jaren tevergeefs op veiligheidsmaatregelen. Volgens Sybe Streekstra (BVH) zullen de kosten van de Doornse tegenvaller nog hoger oplopen, omdat de bermen van sluipwegen deels geruïneerd zijn.

REKENING Eén van de sluiproutes voor automobilisten liep via de Sandenburgerlaan. Omdat die landelijke weg op het grondgebied van Utrechtse Heuvelrug ligt, komt de rekening voor het herstel van de bermen in het Doornse gemeentehuis terecht. Eerder verklaarde wethouder Boonzaaijer, dat hij niet bereid is om financieel bij te dragen aan het herstel van beschadigde bermen buiten de gemeentegrenzen.

GEVOLGEN Verschillende raadsleden wilden donderdagavond weten wie verantwoordelijk is voor de uitloop en de extra kosten van het project. Raadslid Erwin Kamp vroeg zich af of de oude klinkerlaag die bij de werkzaamheden tevoorschijn kwam, niet beter met rust gelaten had kunnen worden. In dat geval was het riool immers niet uit elkaar geschoven en waren de werkzaamheden niet vertraagd. Op de N227 tussen Langbroek en Cothen zou eerder dit jaar de nieuwe asfaltlaag gewoon over de oude klinkerweg zijn aangebracht.

LERING Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) erkende dat de gemeente verantwoordelijk is voor de gang van zaken en dat de aannemer daarom niet aansprakelijk gesteld kan worden. De Heuvelrugpolitiek hoopt nu dat de gemeente lering heeft getrokken, zodat een soortgelijke vertraging bij de op handen zijnde renovatie van de Driebergse Hoofdstraat kan worden voorkomen.

VERKEERSLICHTEN Naar aanleiding van de werkzaamheden op de Langbroekerweg zijn overigens ook een aantal detectielussen voor de verkeerslichten bij de kruising aangepakt. In september ontstond ophef omdat motorrijders vanuit Maarn geen groen licht kregen om linksaf te slaan in de richting van Leersum. De lussen op de Langbroekerweg en de Amersfoortseweg zijn intussen vernieuwd. In de detectielus aan de Driebergse kant van het kruispunt is een kabelbreuk vastgesteld, die gerepareerd gaat worden. Aan de Leersumse kant functioneert de detectielus nog goed, laat woordvoerder Ellen Lodder van de gemeente weten.