Kringloop Goedzo! deelt uit met gulle hand

AMERONGEN Bij Kringloopwinkel GoedZo! aan de Koenestraat in Amerongen was het zaterdagochtend 28 november groot feest. De jaarlijkse verdeling van de netto opbrengst van de kringloopwinkel werd een vrolijke happening voor dertig verschillende goede doelen in Amerongen en Overberg.

Manus van Gent

Maar liefst 35000 euro aan cheques hingen aan een kleurrijke slinger. Van alle dertig groepen waren er mensen gekomen om de cheque te incasseren en om in het kort te vertellen waarvoor de organisatie zich inzet. Het Fanfareorkest Ons Genoegen verwelkomde de vele belangstellenden met opgewekte muziek. Sinterklaas en Pieten (ook een goed doel) maakten hun opwachting en wethouder Van Velthuizen hield een openingswoord bij dit donatiefestival en vroeg een groot applaus voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

GoedZo! is sinds enkele jaren een onafhankelijke stichting voor kringloopverkoop waarvan de opbrengst is bestemd voor lokale goede doelen. Dit jaar was de netto opbrengst groter dan ooit. GoedZo! heeft tot doel om kleinschalige, maar welkome activiteiten in de gemeenschap Amerongen en Overberg extra te ondersteunen waar normale bijdragen en subsidies vaak niet in voorzien. Als GoedZo! meer geld binnenkrijgt, kunnen er meer groepen wat hulp krijgen of kunnen eventueel de bijdragen worden verhoogd.

De toedeling van bijdragen is geen loterij, maar een realistische afweging waarbij de ontvangers vooraf toelichting geven. GoedZo! was dit jaar één van de drie genomineerden voor de Vrijwilligersprijs van de Utrechtse Heuvelrug en die erkenning heeft de Kringloopvrijwilligers een hart onder de riem gestoken. Deze 'uitdeelochtend' was de kroon op het vele werk van alle vrijwilligers die zorgen voor inname, opslag, administratie, indeling, opslag en voor de uiteindelijke verkoop. Daar komt aardig wat bij kijken, elk weekend weer.

GoedZo! had een originele manier bedacht om de cheques uit te reiken: aan een grote, versierde hoepel in de tabaksschuur hingen 27 fleurige cheques op naam. De eerste gelukkige werd door de wethouder uitgenodigd zijn cheque eraf te plukken. Dankbaar en verheugd vertelde hij daarna waarvoor zijn organisatie zich zoal inzet en hoe het geld besteed ging worden. Hierna inviteerde hij de volgende kandidaat en deze vriendelijke procedure herhaalde zich totdat de hoepel leeg was en het geld haar bestemmingen had gevonden. Uit de reacties bleek dat de donaties uitstekend terecht kwamen.

Zeven kerkelijke en sociale instanties in de dorpen ontvingen ieder een som van 2500 euro. Mooie bedragen van 1000 en 500 euro waren bestemd voor onder andere de Peuterspeelzaal, het Zomerkamp Vrijuit, de Oranjevereniging, de basisscholen, de Klepperman, Sinterklaasintocht en heel bijzonder de renovatie van de Oude Begraafplaats (1829) in Amerongen. De Kringloopwinkel is iedere zaterdag geopend.

Voor inbreng van spullen of hulp bij transport kunnen geïnteresseerden een afspraak maken. Bel Hans van Vliet, 06-23258292.