• Rekken vol trouwjurken hangen klaar voor een prachtige bruidsshow

    Arie Rebergen

Kringloop Amerongen houdt bruidsshow

AMERONGEN Eind mei werden de vrijwilligers in kringloopwinkel GoedZo in Amerongen blij verrast. Een meneer met armen vol trouwjurken kwam de winkel binnen met de vraag of men daar iets mee kon.

Wilco Willemse

Nou was er al eens eerder een bruidsjurk gebracht, maar dat werd een echte winkeldochter. De reactie was dus niet meteen enthousiast. Maar na een korte inspectie van de aangeboden japonnen bleek het om gloednieuwe exemplaren te gaan, de een nog mooier dan de andere. En de meneer had er nog wel meer zei hij en voordat de eerste jurken waren uitgepakt en opgehangen, lagen er 61 gloednieuwe jurken in de winkel en was de aardige meneer met de noorderzon vertrokken.

BRUIDSSHOW Eenmaal bekomen van de verrassing werd een overleg met het team van GoedZo gepland. Hans van Vliet is vrijwilliger bij GoedZo en houdt zich bezig met de verkoop van de trouwjurken: ,,We voelden meteen dat we de opdracht hadden hier iets moois mee te doen. We hadden er voor kunnen kiezen om de japonnen gewoon in de winkel op te hangen, maar dit vroeg om iets speciaals. En zo werd het idee geboren een bruidsshow te organiseren. Natuurlijk hadden we dat nog nooit eerder gedaan, maar de vrijwilligers waren direct enthousiast. We zitten nu midden in de voorbereidingen en het is heel veel werk. We weten niet of er 30 of 300 bezoekers komen, maar het wordt zeker weten een prachtige show."

DOELGROEP Het projectteam 'bruidsshow' was het er al snel over eens dat ze het bruidsevenement voor een speciale doelgroep wilden organiseren. Van Vliet: ,,We kwamen tot de conclusie dat we de jurken heel graag wilden aanbieden aan toekomstige echtparen die het niet breed hebben. Het kopen van een trouwjurk is voor deze mensen financieel moeilijk haalbaar. Dus we zijn in onze marketing op zoek gegaan naar partners in de regio die deze doelgroep kennen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de sociale dienst, kerken en de voedselbanken in de buurt. Niet alleen in Amerongen, maar ook in Rhenen, Veenendaal en Amersfoort. Uiteindelijk houdt je verdere verspreiding natuurlijk niet tegen, maar we hopen zo dat ook de door ons beoogde doelgroep aanwezig is."

SAMENWERKING In het dorp werden verschillende ondernemers ook enthousiast van het plan van GoedZo. Van Vliet: ,,De lokale samenwerking is hartstikke mooi. Zo bakt de bakker tegen zeer gereduceerd tarief een prachtige bruidstaart voor de kopers van een jurk. De Delerij uit Driebergen verkoopt tweedehands kleding, bijvoorbeeld voor de daggasten van het bruidspaar. En een hotel in Amerongen verloot een bruidssuite onder de jurkenkopers. Fantastisch toch? Tijdens de bruidsshow mogen deelnemende ondernemers zich presenteren in de foyer en horeca van De Proloog. De show zelf is in de theaterzaal."

Het evenement wordt gedraaid door vrijwilligers. Van Vliet: ,,Het is een groot team van 25 medewerkers van GoedZo, zeven mannequins, een paar dames om te helpen bij het aan- en uitkleden, geluid, licht en gastvrouwen. Hopelijk wordt het een mooie show en kunnen we veel mensen blij maken met een mooie trouwjurk. De opbrengst na aftrek van kosten komt ten goede aan onze projecten. Voor de jurken die niet verkocht worden, hebben we een mooi idee. We willen kijken of we daar mensen in bijvoorbeeld Rwanda en Suriname mee kunnen helpen een verhuurbedrijfje op te starten."

De Bruidsshow is op donderdag 12 juli van 13.30 tot 21.30 uur. Om 14.30 en 19.30 worden de jurken getoond door de mannequins.