• import

Krakers verliezen rechtszaak

DOORN De krakers van de vervallen bungalow 'de Schothorst' moeten het pand uiterlijk half december verlaten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem deze week bepaald. Projectontwikkelaar Dennenborgh mag de komende weken al aan de gang met voorbereidende werkzaamheden op het perceel.

Michiel Schaaij

HOGER BEROEP Het pand op de hoek van de Middenlaan en de Dorpsstraat werd twaalf jaar geleden door de krakers betrokken. Afgelopen zomer besloot de Utrechtse rechtbank om hen de deur te wijzen. De krakers gingen in hoger beroep, maar dat is nu door de rechter afgewezen.

STRAFRECHTELIJK Mochten de krakers zich niet aan de uitspraak van het Arnhemse Gerechtshof houden, dan zou 'de Schothorst' in de tweede helft van december door de politie ontruimd kunnen worden. Sinds invoering van de Wet Kraken en Leegstand acht jaar geleden, is kraken strafbaar gesteld.

VILLA'S Projectontwikkelaar Anton Bassant is blij met de uitspraak van de rechtbank en kondigt aan binnenkort een begin te maken met de noodkap van bomen en het opschonen van het 8120 vierkante meter grote terrein. Ook wordt er nog een grondonderzoek gedaan. Verder wordt er op korte termijn een bouwbord geplaatst, waarmee de verkoop van vier nieuwe villa's van start gaat.

MONUMENT Het is nog niet duidelijk in hoeverre een pleidooi om de afgetakelde woning de gemeentelijke monumentenstatus te verlenen, roet in het eten kan gooien. Eerder deze maand diende een stichting uit Zeist een verzoek in, om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Volgens de projectontwikkelaar zitten de krakers daarachter. Wethouder Rob Jorg (VVD) zegt dat de aanvraag nog in behandeling is.