• Michiel Schaaij
  • De plannen voor de herinrichting van de omgeving.

    Dennenborgh

Krakers bungalow 'de Schothorst' moeten weg

DOORN De vervallen bungalow 'de Schothorst' mag van de rechter worden ontruimd. De bouwval op de hoek van de Dorpsstraat en de Middenlaan is al decennia lang een smet op de lommerrijke omgeving. Maar de krakers moeten van de rechter nog deze maand hun biezen pakken en vertrekken. Een investeringsgroep uit Bilthoven wil er op korte termijn vier vrijstaande villa's bouwen.

Michiel Schaaij

Automobilisten die tijdens spitsuren ter hoogte van 'de Schothorst' in de file staan, vergapen zich met regelmaat aan Nederlands enige ruïne met zonnepanelen op het dak. Dat curieuze, maar weinig representatieve dorpsgezicht is deze zomer voor het laatst te zien. Namens de stichting Van der Wyck-de Kempenaer, die eigenaar van het perceel is, wil investeerder Dennenborgh het terrein een metamorfose laten ondergaan.

SLOOP Zodra de krakers hun hielen hebben gelicht, vindt de gebruikelijke asbestinventarisatie plaats, zegt eigenaar-directeur Anton Bassant van Dennenborgh. Volgens hem is de sloop van de bungalow slechts een kwestie van weken. Daarna kan het terrein worden opgeschoond en gesplitst in vier kavels van elk 2000 vierkante meter. Vervolgens kunnen de kopers zelf het uiterlijk en de indeling van hun woning bepalen, binnen de grenzen van het geldende bestemmingsplan.

CHAOS Bassant hoopt dat de nieuwe villa's over een jaar opgeleverd kunnen worden. De huidige situatie op het perceel omschrijft hij als ,,een chaos". Die verloedering is al eerder in gang gezet. Ook toen de laatste officiële bewoner Jonkheer Henri van der Wyck er begin deze eeuw bivakkeerde, verkeerden de bungalow en het omliggende terrein in slechte staat.

EXCENTRIEK Na het overlijden van de excentrieke kunsthistoricus in 2001 ging het van kwaad tot erger. In 2006 berichtte deze krant, dat buurtbewoners, de burgemeester en de politie blij waren met de komst van de krakers. Ze hoopten dat die een einde zouden maken aan het voortschrijdende verval. ,,Dat is duidelijk niet gelukt", vindt investeerder Bassant.

KIKKERS Om een gedwongen vertrek af te wenden, beriepen de krakers zich voor de rechtbank tevergeefs op de aanwezigheid van beschermde kikkers en vleermuizen. De krakers waren niet bereikbaar voor commentaar en het is niet bekend of ze tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan.