• Archieffoto: Koen Suyk

'Kortere wachttijd huurwoning niet realistisch'

HEUVELRUG Het naar beneden brengen van de wachttijd voor een sociale huurwoning is op korte termijn niet realistisch. Dat schrijven de drie woningcorporaties in een voorlopig overzicht van hun plannen voor de periode 2018 tot 2021. Op dit moment moeten woningzoekenden gemiddeld 8,4 jaar wachten op een huis in één van de Heuvelrugdorpen.

Michiel Schaaij

Eerder deze maand werd al duidelijk, dat nergens in de provincie de wachttijd voor een sociale huurwoning zo snel stijgt als in Utrechtse Heuvelrug. De corporaties Heuvelrug Wonen, Rhenam Wonen en de Woningbouwvereniging Maarn verwachten dat de vraag naar woningen in de gemeente verder zal toenemen, terwijl de mogelijkheden voor nieuwbouw beperkt blijven.

ZOEKTOCHT Tot het jaar 2040 zijn in Utrechtse Heuvelrug ruim 2800 nieuwe woningen nodig. De ongeveer 75 nieuwe sociale huurwoningen die de drie corporaties volgend jaar willen opleveren, lijken voorlopig een druppel op een gloeiende plaat. De komende jaren staan dan ook in het teken van de zoektocht naar geschikte bouwpercelen en verbouwprojecten. Daar willen de corporaties uitsluitend sociale woningen met een maximale huur van zo'n 628 euro neerzetten.

APOTHEEK Op de lange termijn zou het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne mogelijkheden kunnen bieden voor een flink aantal huurhuizen in de sociale sector. Voor de kortere termijn zijn er plannen gemaakt voor sociale woningbouw aan de Van Bennekomweg in Doorn en de Pomplaan, de Julianalaan en De Kolk in Leersum. Daarnaast wordt nog dit jaar de voormalige apotheek in Amerongen verbouwd. Daar wil Rhenam Wonen vijf appartementen vestigen voor mensen met autisme.

SCHOOLGEBOUW Ook denkt Rhenam op dit moment na over zeven woningen in Allemanswaard en elf woningen in Overberg. Heuvelrug Wonen wil het monumentale, verlaten schoolgebouw aan de Kortenburglaan in Doorn verbouwen om er 14 woningen voor statushouders of starters te vestigen. Op de kerklocatie bij de Driebergse wijk Groene Tuinen passen 16 nieuwe huizen, waarvan een deel bedoeld is voor senioren. Voor dit plan heeft de corporatie inmiddels een principeverzoek ingediend bij burgemeester en wethouders.

INSPRAAK Ook in Driebergen staat het voormalige pand van de Recron en Docdata aan de Hoofdstraat 82 in de planning voor de vestiging van 34 woningen. De Maarnse woningbouwvereniging gaat zich volgend jaar oriënteren op bouwmogelijkheden bij De Twee Marken en op het Buntplein. Om vaart te maken bij de Heuvelrugse sociale nieuwbouwprojecten wil de gemeente inspraakprocedures beperken tot de minimaal toegestane wettelijke looptijd. Bij de zoektocht naar geschikte woningbouwlocaties wordt in bijna alle gevallen binnen het bebouwde gebied gekeken. Alleen Overberg kan nog met 50 huizen worden uitgebreid.