• Corina Blommendaal

Koninklijke Harmonie Doorn bestaat bijna 120 jaar

DOORN Volgend jaar bestaan ze 120 jaar. Geen officieel jubileum, maar zeker een mooi moment om bij stil te staan, samen met de jubilerende Oranjevereniging en de Doornsche IJsclub. Waar veel mensen de Harmonie vooral kennen van het defilé tijdens de avondvierdaagse, gebeurt er nog veel meer. In het ogenschijnlijk kleine gebouwtje naast Het Rosarium wordt volop geoefend voor optredens zoals het jaarlijkse grote voorjaarsconcert en wordt ook op hoog niveau muziekles gegeven.

Corina Blommendaal

De Koninklijke Harmonie is een veelzijdige club van ongeveer 65 mensen waarbinnen op allerlei manieren muziek wordt gemaakt. De leden bespelen een breed scala aan blaasinstrumenten en slagwerk. De meeste leden zijn jonger dan 40 jaar, want vaak sluiten de kinderen van de oudere leden ook aan als lid.

MEER DAN STRAATCONCERT Bestuursleden Gijsbert Drost en Rob van Kommer zijn al ruim dertig jaar lid. ,,Wij leveren als vereniging met veel plezier een bijdrage aan de muziek in Doorn. Als we op straat optreden loopt het Tamboerkorps voorop, daarachter het blaasorkest", vertelt Drost.

,,Deze wisselen elkaar af, omdat het blaasorkest niet een half uur achter elkaar kan spelen, dat is te zwaar. Veel mensen weten niet precies wat wij daarnaast nog doen. Zo organiseren we meerdere concerten met ons Tamboerkorps, leerlingenorkest (de Notenkrakers) en groot orkest."

MUZIEK MET SCHOOL Ieder voorjaar is er een groot concert, met driehonderd bezoekers of meer. Tijdens deze concerten speelt het tamboerkorps ook slagwerkstukken. In het najaar is er een kleiner concert. ,,Dit koppelen we meestal aan schoolbezoeken", legt Van Kommer uit. ,,We gaan langs alle scholen, waar de kinderen van de groepen 5 en 6 een introductie van slagwerk- en blaasinstrumenten krijgen. Na afloop daarvan is er een kinderconcert op vrijdagmiddag. Daar geven twee keer een concert van drie kwartier aan twee groepen van 150 leerlingen. Deze kinderen worden uitgenodigd voor een workshop op zaterdag en mogen op zaterdagavond meedoen aan het concert. Hun ouders kunnen komen kijken en horen wat ze geleerd hebben. Dan zien ze dat we ook andere dingen doen dan wat ze tijdens de avondvierdaagse zien, zoals het spelen van populaire muziek en klassieke muziek."

GEZAMENLIJK FEEST De bespreking van de plannen voor het jubileumfeest samen met de Oranjevereniging en de Doornsche IJsclub zijn net opgestart. ,,Het lijkt ons zeker leuk daar gezamenlijk aandacht aan te besteden. Als iedereen zichzelf daar op een mooie manier kan presenteren wordt het denk ik een heel mooi feest" vertelt Drost. ,,Ook op Koningsdag zijn we altijd van de partij en spelen 's ochtends de aubade en bij Huize Beatrix voor de ouderen. Vorig jaar hebben we met het tamboerkorps opgetreden tijdens Koningsdag. Waar het mogelijk is leveren we graag een bijdrage aan deze dag, ook in 2018."

Het leuke aan een vereniging zoals De Harmonie is, dat er veel mogelijk is, zoals het volgen van lessen door professionele conservatoriumdocenten. ,,Het verenigingsgevoel is sterk", beaamt Van Kommer. ,,Het is een gezellige club mensen met veel talenten die van elkaar leren maar ook veel lol hebben samen."

Belangstelling? Neem contact op met Secretaris@koninklijkeharmoniedoorn.nl.