• Willy Sturkenboom in de keuken van De Vijver

    Danny van der Linden

Koken met en voor elkaar in De Vijver

DRIEBERGEN Vanaf november start Ontmoetingscentrum De Vijver, onderdeel van ouderenzorgorganisatie De Brug, met een nieuw project. Het doel is om ouderen te helpen nieuwe contacten te leggen. Dit wordt gedaan door met hen te gaan koken en samen te gaan eten.

Danny van der Linden

 

Ontmoetingscentrum De Vijver is een plek aan de Vijverlaan waar bezoekers samen komen voor diverse activiteiten. Over enkele weken kan er ook samen gekookt worden. Willy Sturkenboom is namens De Vijver betrokken bij het project. Zij vertelt: ,,Dit project doen we in samenwerking met Gouden Dagen. Dit is een Stichting die zich bezig houdt met het welzijn van ouderen in onze samenleving."

Gouden Dagen richt zich op alle gemeenten van Nederland en is op lokaal niveau actief. Sturkenboom vond in Gouden Dagen een partner voor het idee om meer te doen voor ouderen. ,,Ik heb een comité opgericht. Daar zat onder anderen burgemeester Naafs in. Hij vertelde over een project in Maarn waarbij vrijwilligers koken met ouderen en dat hij in Driebergen ook graag een dergelijk project wilde zien. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en zo is het Gouden Vijver Diner ontstaan."

 

EENZAAMHEID,,Ouderen blijven steeds langer thuis wonen", weet Willy Sturkenboom. ,,Als je ouder wordt ben je vaak wat minder mobiel en er kunnen mensen om je heen weg vallen. Daardoor hebben veel senioren te kampen met gevoelens van eenzaamheid. Wij horen ook vaak dat mensen het gezellig zouden vinden om vaker samen te eten. In  gebouw De Vijver bieden we veel activiteiten aan, maar die vinden veelal overdag plaats." Met het idee om met ouderen te koken hoopt Sturkenboom in een behoefte te voorzien. ,,Samen koken en eten kan heel gezellig zijn. We hebben hier een keuken waar mensen in kunnen koken en natuurlijk richten we de zaal in met een mooi gedekte tafel."

 

Niet alleen Ontmoetingscentrum De Vijver doet namens De Brug mee aan het project van de Gouden Dagen. Ook het buurthuis aan de Sperwerkamp maakt deel uit van de plannen. ,,Bij Buurthuis De Brug organiseren we het Gouden Koffiemoment", vertelt Guinhael Verheul. ,,Naast samen eten, wat in het buurthuis ook kan, is samen koffie drinken een moment van samen zijn. Daarom organiseren wij dit elke donderdagochtend om 09.30 uur in het buurthuis."

 

VRIJWILLIGERS Eén van de partners van het project is Margreet Hordijk van de plaatselijke Albert Heijn. ,,Zij is ontzettend enthousiast. Dat is fantastisch om te merken. Ze bood ons direct aan een stuk sponsoring op zich te nemen. Bovendien mochten we in de twee vestigingen in Driebergen staan om vrijwilligers te werven."

Zo kon het gebeuren dat Willy Sturkenboom zich afgelopen vrijdag terug vond tussen het winkelend publiek. ,,Ik had dat nog nooit eerder gedaan, maar het was heel leuk. Sommige mensen reageerden heel enthousiast en mogen we benaderen voor meer informatie. Je merkt ook daar dat mensen behoefte hebben aan een gesprek. Er waren mensen die zich door ziekte niet als vrijwilliger kunnen inzetten, maar het wel prettig vonden om even hun verhaal kwijt te kunnen." Al met al was het een goede ervaring voor Sturkenboom die al een aantal vrijwilligers heeft gevonden.

 

,,Maar we zoeken nog meer mensen", weet Sturkenboom. ,,We zoeken mensen die het leuk vinden om met ouderen te koken en mensen die ouderen kunnen halen en brengen. Vrijwilligers hebben geen opleiding nodig, maar wel een goede dosis enthousiasme." Mensen die meer willen weten kunnen contact opnemen met Willy Sturkenboom via 0343 555401 of w.sturkenboom@iszdebrug.nl