• Er is al een mooie plek uitgezocht voor het nieuwe onderkomen.

    Wilco Willemse

Knuffelweide met de handen in het haar

AMERONGEN Hoewel Werelddierendag voor de deur staat, zitten de vrijwilligers van kinderboerderij De Knuffelweide met de handen in het haar. De Knuffelstee, de binnenruimte waar de vrijwilligers en bezoekers gebruik van kunnen maken, moet binnenkort leeg.

Wilco Willemse

De verhuurder heeft de ruimte zelf nodig en dat betekent dat er een nieuw onderkomen nodig is. Voor de Knuffelweide een hele uitdaging, omdat de hele exploitatie al zonder enige vorm van inkomsten of subsidies gedaan moet worden. Het benodigde geld, zo'n 12.500 euro, is er niet.

LASTIGE POSITIE De verhuurder is de familie Brouwer, die het gebouw achter hun kapperszaak en woonhuis beschikbaar stelde aan de Knuffelweide. Anja Brouwer bevindt zich in een lastige positie. Als verhuurder heeft ze de ruimte nodig om een mantelzorgwoning te realiseren voor haar moeder, maar als initiatiefnemer en supervrijwilliger van De Knuffelweide, heeft ze een ruimte nodig voor haar vrijwilligers, bezoekers en dieren.

Brouwer: ,,Het kan helaas niet anders. Mijn moeder woont nu nog in Veenendaal, maar wordt oud en een beetje vergeetachtig. Ik wil haar de mantelzorg geven die ze verdient en daarom bouwen we een huisje voor haar in onze tuin. Daar staat nu de Knuffelstee en die moet dus binnenkort gesloopt worden. Het bestuur is al een poosje op de hoogte, maar de tijd begint nu echt te dringen."

SUPERTEAM De Knuffelweide bestaat volgende week vier jaar. Brouwer heeft het met haar team goed voor elkaar. Er staat een leuke kinderboerderij waar een kleine 10.000 bezoekers per jaar komen. ,,Met dank aan al die vrijwilligers hoor. We hebben een superteam dat er voor zorgt dat alles goed loopt. De dieren worden gevoerd en verzorgd, het terrein wordt onderhouden en de bezoekers worden geholpen. En zonder een binnenruimte kunnen we niet. Daar verzamelen de vrijwilligers, drinken we koffie en kunnen we kinderen naar de wc laten gaan. Het is ook een quarantaineruimte voor zieke dieren en die moeten we hebben als kinderboerderij."

CHALET Brouwer is zelf druk bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor een nieuw gebouw: ,,We hebben ons oog laten vallen op een tweedehands chalet. Dat staat nu in Lunteren en daar zouden we een perfecte nieuwe Knuffelstee van kunnen maken. Maar het is schrikken als je alle kosten die gemaakt moeten worden bij elkaar optelt. Het chalet kost 2500 euro maar daarmee ben je er nog niet. Het moet hier naartoe vervoerd worden en als het hier staat begint het pas echt. Zo moet er een aansluiting voor water en elektra komen en moeten we de nodige aanpassingen doen. Het chalet is niet gemaakt voor ons gebruik, maar we hebben handige mensen genoeg om ons te helpen."

OP ZOEK Elke dag van het jaar is Brouwer met haar team bezig om geld bij elkaar te zoeken voor de exploitatie: ,,Het is vaak en veel leuren. Dat moeten we het hele jaar al en om dit extra bedrag bij elkaar te krijgen is nog meer inzet nodig. We zijn op zoek naar mensen die ons willen helpen om te kijken naar extra mogelijkheden om euro's binnen te krijgen. Te denken valt dan aan fondsen werven, een crowdfunding, maar ook bijvoorbeeld sponsorlopen organiseren of bellen met grote bedrijven voor sponsoring. Hopelijk hebben we dan snel het benodigde budget, zodat we kunnen blijven doen waar we zo veel plezier aan beleven."

Wilt u helpen? Ga dan eens langs bij De Knuffelweide, doneer of stuur een mail. Op de website www.deknuffelweide.nl is alle informatie te vinden.