• Monique José Timmermans

Knotploeg weer aan het werk

MAARN Vol enthousiasme gaat de knotploeg van Maarn Maarsbergen Natuurlijk jaarlijks de wilgen te lijf. Zaterdag worden vanaf 09.00 uur de zagen en snoeischaren gezet in de 35 wilgen en elzen langs de sloten van de Beeklaan in Maarn. Wie zich aan wil sluiten bij deze of een volgende snoeiochtend kan zich tot vrijdagmiddag aanmelden bij Michiel Keizer, mailadres: info@mmnatuurlijk.nl.

Monique José Timmermans

,,Meestal gaan we aan de slag in het buitengebied van Maarn of Maarsbergen", vertelt Keizer. ,,Nu hebben we voor de Beeklaan gekozen om - nog dichter bij huis - zichtbaar te zijn. We hopen zo de trouwe ploeg knotters te kunnen aanvullen met een paar nieuwe enthousiaste werkers."

Het zijn altijd gezellige ochtenden, waarbij dorpsgenoten elkaar weer op een andere manier treffen en leren kennen. ,,De Beeklaan is een makkelijke en veilige locatie, de kant tussen sloot en weg is breed en de bomen hellen niet over het water. Kinderen zijn ook welkom om te helpen. Stevige schoenen en warme kleding is voldoende voorbereiding. Voor materiaal zorgen wij. Hesjes, boomzaagjes, snoeischaren, handschoenen en koffie met de lekkerste zelf gebakken appeltaart van Maarn/Maarsbergen."

LOOPPLANK Dat alle te snoeien bomen even makkelijk staan, is niet helemaal waar. ,,Twee staan er op het eilandje in de vijver. Gelukkig heeft de brandweer toegezegd de loopplank een keer uit te leggen, zodat ook die bomen geknot kunnen worden." En dat is erg belangrijk volgens Keizer. Worden de takken te groot en zwaar, dan scheuren ze af en kan de stam splijten. ,,Zonde van dit stukje cultureel erfgoed."

Al jaren helpt de knotploeg gemeente, provincie en particulieren met het knotten, dat elke 3 á 4 jaar moet gebeuren. ,,Cees van Lambalgen heeft dat altijd gecoördineerd en samen met enkele anderen heb ik het stokje nu overgenomen. De ploeg knotters die Cees overdraagt, koesteren we en zien we ook graag nog wat groeien."

TOEKOMSTPLANNEN Er zijn namelijk toekomstplannen. ,,Heel graag zouden we buiten het snoeiseizoen nog een keer samenwerken, bijvoorbeeld met het wegknippen van opschot (jonge plantjes, red.) op de heidevelden. Ook valt het ons op hoeveel zwerfafval er vaak ligt, daarom zoeken we naar een samenwerking met de zwerfafval ploeg. Zwerfafval is een van de grootste kostenposten voor gemeente en provincie." En tenslotte zou Keizer graag zien dat de jongeren zich meer bewust worden door te helpen, daarvoor gaat hij contact opnemen met de JOP, jongeren ontmoetingsplek. Zaterdag rond 12.00 uur is het werk aan de Beeklaan klaar en kunnen de knotters weer huiswaarts. In februari volgen nog twee ochtenden in het buitengebied van Maarsbergen. Meer informatie is te vinden op de website www.mmnatuurlijk.nl en op de facebook-pagina van Maarn Maarsbergen Natuurlijk.