• Monique Viveen

Kleutergym met 'juf Yvonne' terug in De Wijngaard

DOORN Onder leiding van Yvonne Koper -beter bekend als juf Yvonne- start Unitas per maandag 6 maart weer met kleutergymlessen in het speellokaal van basisschool De Wijngaard. Kinderen in de leeftijd van 3,5 tot en met 5 jaar kunnen dan weer op gevarieerde wijze leren bewegen, iets wat jonge kinderen volgens Koper maar wat graag doen.

Marc Satijn

 

De gymlessen van Koper zijn heel gevarieerd: van klimmen tot glijden en van pelletjes doen tot het bewegen op muziek. Mede door haar achtergrond als inspanningsfysioloog en met werkervaringen als gymdocente op diverse basisscholen binnen Doorn weet ze zelfs de allerkleinsten te boeien voor deze vorm van bewegen.

 

HERSTART Al sinds 2003 is 'juf Yvonne' werkzaam als sport- en dansdocente, vooral gericht op de jongere kinderen. Ik heb dit jaren gedaan. Uiteindelijk ben ik gestopt met het geven van de danslessen omdat ik toch op zaterdag weekend wilde hebben én vanwege een schouderoperatie. Tot grote teleurstelling van velen, iets wat mij zelfs ook wel kwalijk genomen", lacht Koper.

Toch ging het onlangs weer kriebelen en de vraag vanuit Unitas of zij het kleutergym weer wilde opstarten liet ze dan ook niet aan zich voorbij gaan. ,,Voor mij een voordeel. Ik kan het weer van onderaf aanzwengelen en het is niet in het weekend, maar op een doordeweekse dag", lacht de energieke Koper.

DOELGROEP Zo geschiede, want in september vorig jaar gingen de lessen weer van start met zes kindjes. ,,Wij hebben een blok gedaan van tien lessen en nu gaan wij per zes maart weer van start", vertelt Koper, die op deze wijze haar passie kan overdragen. Het is vooral de leeftijdsgroep die haar aanspreekt. ,,Ze zijn open en volledig zichzelf."

 

ZELFVERTROUWEN Volgens Koper leg je met de kleutergym lessen bij deze leeftijd een basis voor een gezonde leefstijl. ,,Ze leren het integreren in het dagelijkse leven. Ook is het een preventie voor latere ziektes en klachten aan het bewegingsapparaat", stelt de juf, die het dan ook jammer vindt dat het soms schort aan beweegonderwijs op school. Een nog belangrijker aspect is volgens Koper het creëren van zelfvertrouwen. ,,Zeker bij kinderen die niet zo sterk zijn op cognitief niveau kan het een stuk zelfverzekerdheid geven en leren de kinderen een vorm van samenwerken aan.''

COGNITIEF Uit diverse onderzoeken is volgens Koper ook gebleken dat kleutergym het sociale én cognitieve denkproces kan verbeteren. ,,Met deze sport ga je onder andere over de kop, wat belangrijk is voor oriëntatie. Indirect werkt dit op het cognitieve denkproces, wat weer goed is voor het wiskundig en ruimtelijk inzicht. Het is aangetoond dat motorische ontwikkeling positief werkt op cognitieve ontwikkeling."

AANMELDEN De lessen vinden twaalf maandagen plaats van 15.45 tot 16.30 uur op basisschool De Wijngaard in Doorn. De kosten bedragen zestig euro voor twaalf lessen exclusief tien euro inschrijfkosten.

Voor meer informatie en voor inschrijvingen, kijk op de site www.unitasdoorn.nl of mail naar info@unitasdoorn.nl.