• Archieffoto BDUmedia

Klachtenregen heeft eindelijk effect; De Laan wordt aangepakt

AMERONGEN Er lijkt schot te komen in de aanpak van de onderhouds- en parkeerproblemen op De Laan. Bij regenachtig weer verandert het terrein in een modderpoel en er is parkeeroverlast door bezoekers van Kasteel Amerongen. Na een jarenlange klachtenregen is eindelijk een plan van aanpak in de maak.

Michiel Schaaij

Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) overlegt volgende maand met het kasteelbestuur over herinrichting van De Laan. Boonzaaijer wil dat auto's plaatsmaken voor spelende leerlingen van de naastgelegen Wilhelminaschool. Daarom moet De Laan autoluw worden en het aantal parkeerplaatsen worden teruggebracht. Hoe het plan er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk.

SUBSIDIE Ook de financiering is nog niet rond. Wel heeft de gemeente samen met het kasteel een subsidieverzoek bij het provinciale Fonds Erfgoedparels ingediend. Volgens Boonzaaijer heeft de gemeente niet genoeg geld om het project alleen te financieren en kan Kasteel Amerongen de nieuwe aanleg ook niet betalen. Het Fonds Erfgoedparels werd ingesteld door Provinciale Staten. De afgelopen tien jaar werd bijna dertig miljoen euro bijgedragen aan de restauratie van buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.  

KASTEEL Verschillende Heuvelrugse monumenten vielen in de prijzen, waaronder Kasteel Amerongen en de voormalige buitenplaats Beerschoten in Driebergen. Na overleg met gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) kon de subsidieaanvraag nog precies op tijd worden ingezonden, zegt Boonzaaijer. Volgend jaar wordt duidelijk of De Laan op geld uit het Parelfonds mag rekenen.

PAARDENTRAM Vanuit de Heuvelrugpolitiek is al vaker aangedrongen op de aanpak van de overlastproblemen. Het Amerongse VVD-raadslid Judith van Roy vroeg Boonzaaijer afgelopen zomer nog om duidelijkheid rond De Laan. CDA-raadslid Teunis Reedijk zegt, dat hij - net als ondernemersvoorman Rein van Ee - het liefst zou zien dat kasteelbezoekers hun auto bij de Groene Entree parkeren en zich met een paardentram naar het kasteel laten vervoeren.