• Marjolein Imminkhuizen en Maartje van den Bosch.

    Corina Blommendaal

Kinderen op avontuur in het bos na schooltijd

DOORN Waar buitenschoolse opvang voorheen alleen in 'standaardvormen' werd aangeboden, is dit aanbod inmiddels uitgebreid tot vormen zoals de Sport- en de Bos BSO. Dit sluit vaak goed aan bij wat de kinderen fijn vinden om te doen in hun vrije tijd. De Bos BSO van Kinderopvang SKDD is alle seizoenen een feest, omdat er altijd wel iets te beleven is in de natuur. De begeleidsters vertellen enthousiast over hun gevarieerde werk.

Corina Blommendaal

Bij de locatie van Bos BSO de Daltons, het clubgebouw van Scouting Doorn, zijn de pedagogisch medewerksters Maartje van den Bosch en Marjolein Imminkhuizen al druk bezig kleden en dozen met Lego en houten blokken buiten klaar te zetten. De kinderen van deze BSO komen zich straks weer lekker uitleven na school. Omdat de locatie echt middenin het bos ligt, wordt er altijd een stuk gewandeld door de kinderen nadat ze verderop door een touringcar worden afgezet, ook na afloop, als ze gehaald worden parkeren de ouders de auto's voor Landgoed Zonheuvel en lopen het bos in. ,,Soms is dat best even pittig, zeker als ze moe zijn", zegt Imminkhuizen. ,,Maar dat weegt niet op tegen alle leuke dingen die ze hier in het bos kunnen doen. De mogelijkheden die de natuur biedt zijn enorm."

IEDERE DAG IS ANDERS De Bos BSO is op maandag, dinsdag en donderdagmiddag open. ,,Als we de kinderen met de touringcar met chauffeur van school hebben opgehaald, starten we de middag met even op verhaal komen met wat drinken en fruit en kletsen we vaak even over wat ze die dag hebben beleefd op school", vertelt Marjolein.

,,Daarna gaan de kinderen al snel het bos in, maar soms blijven ze ook lekker bij het clubhuis om binnen of buiten iets te doen. Ze kunnen kiezen uit meerdere activiteiten en wij bieden ze vooral de ruimte, ondersteuning en veiligheid die nodig is."

Van den Bosch werkt naast drie dagen Bos BSO ook twee dagen op de BSO aan de Perzikengaard. ,,Eigenlijk is geen dag hetzelfde, op geen enkele BSO. We hebben te maken met verschillende kinderen die allemaal hun eigen verhalen, manier van spelen en leren hebben. Ik vind het geweldig om te zien hoe kinderen zelf oplossingen bedenken. Zo had ik laatst een kindje uit groep 1 één dat graag wilde dat vier kinderen ei kregen, terwijl we maar twee gebakken eieren hadden. Het kind bedacht zelf dat het twee eieren elk door de helft kon delen, zodat alle vier ei konden eten. Geweldig om te zien dat een kind dat zo jong al kan bedenken, want breuken en rekenen komen pas veel later aan de orde."

OP AVONTUUR Een bos is heel iets anders dan een duidelijk afgebakend speelplein. ,,Toch weten de kinderen precies hoe ver ze mogen en hebben we dit gebied aangegeven met kabouterpaaltjes. En het is nooit een probleem, ze houden zich keurig aan de afspraken", vertelt Van den Bosch.

,,Zo kan het zijn dat we op zoek gaan naar galappeltjes in het bos en onderzoeken wat dit zijn, levend stratego spelen en op allerlei manieren de meest creatieve hutten proberen te bouwen. Ik kan mijn creativiteit hier volop kwijt en heb echt het idee dat ik een bijdrage lever aan de ontwikkeling die kinderen doormaken. Bovendien heb ik gezellige collega's met wie ik prettig samenwerk."

Kinderopvang SKDD is al ruim twintig jaar actief op de Utrechtse Heuvelrug. Het is een lerende organisatie met mogelijkheden voor opleiding en eigen ontwikkeling. Er zijn maar liefst zestien BSO locaties en nieuwe enthousiaste medewerkers, met of zonder ervaring, zijn meer dan welkom.

Meer informatie of belangstelling om bij SKDD te komen werken? Kijk op www.werkenbijSKDD.nl voor de mogelijkheden en vacatures.