• Wilco Willemse

Kinderboerderij De Knuffelweide hokt op

AMERONGEN Op een eendenbedrijf in Biddinghuizen is vrijdag vogelgriep vastgesteld. Deze variant, H5N6, is zeer besmettelijk maar niet gevaarlijk voor mensen. Het ministerie van landbouw nam meteen maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. De 16.000 vleeseenden van het getroffen bedrijf werden geruimd en er is een landelijke ophokplicht ingesteld voor pluimvee en watervogels.

Wilco Willemse

Ook op kinderboerderij De Knuffelweide aan de Industrieweg in Amerongen zijn de landelijke maatregelen van kracht. De kippen en kalkoenen die er rondscharrelen vallen onder pluimvee en dus moest er worden opgehokt. Anja Brouwer van De Knuffelweide vertelt: ,,Dit is de vierde keer in ons driejarig bestaan dat er vogelgriep is uitgebroken. De laatste keer zijn we zeven weken dicht geweest en dat wilden we een volgende keer zien te voorkomen. Door een donatie van de Rabobank konden we onze hooiberg zo aanpassen dat we bij ophokplicht toch gewoon open kunnen zijn."

MAATREGELEN Het ministerie is duidelijk in de maatregelen die getroffen moeten worden. Brouwer: ,,We hebben het verblijf zo ingericht dat de dieren altijd overdekt zijn. Zo kunnen ze niet besmet worden door de mest van overvliegende besmette vogels. Verder moeten we onze laarzen desinfecteren als we het hok ingaan en mogen we de mest van onze vogels niet afvoeren. Bezoekers moeten op afstand blijven, dus hebben we linten gespannen waar ze achter moeten blijven. Zo voldoen we aan de wettelijke eisen en kunnen we gewoon open zijn voor bezoekers en beperken we de risico's van besmetting tot een minimum."

VRIJWILLIGERS Brouwer is trots op haar team vrijwilligers: ,,Het zijn toppers! Toen ik het team op de hoogte bracht van het besmettingsgevaar en de ophokplicht zijn ze meteen tot actie overgegaan. Aan het einde van de middag was alles heringericht en wisten we dat we de dag er na gewoon weer open konden. Want dat is wat we het allerliefst doen, bezoekers laten genieten van de dieren die we hier hebben."