• Dominees Sophie Hofstee en Teun Kruijswijk Jansen willen toegankelijke kerstdiensten

    Marc Satijn

Kerstviering in de Maartenskerk

DOORN Op kerstavond opent de Maartenskerk traditioneel de deuren om met alle inwoners, jong en oud, gezamenlijk kerstfeest te vieren. De Protestantse Gemeente Doorn brengt zaterdag een avondvullend programma, waarbij er om 19.00 uur wordt afgetrapt met een kinderkerstfeest. ,,Al sinds 900 komen mensen naar onze kerk: een plek om lief en leed te delen. Daarom openen wij ook zaterdag de deuren, waarbij iedereen welkom is voor een mooie dienst", aldus dominees Teun Kruijswijk Jansen en Sophie Hofstee.

Marc Satijn

 

Kerstavond start al om 19.00 uur met het kinderkerstfeest, waarbij alle kinderen van harte welkom zijn om op een originele manier bij het kerstverhaal te worden betrokken. ,,Wij hebben iemand uitgenodigd die kinderen echt kan boeien: een goochelaar en poppenspeler. Wij vertellen tijdens de dienst het verhaal, hij doet de actualisering", aldus Kruijswijk Jansen, die deze dienst zelf voor zal gaan. Aansluitend aan de kinderdienst is er een puzzeltocht over het Kerkplein, waar diverse vragen moeten worden beantwoord over het kerstverhaal. Daarna - rond 20.00 uur - is er warme chocomelk en lekkers.

OPEN KERK Na afloop van het kinderspektakel opent de Maartenskerk nogmaals tijdens de 'open kerk'. ,,Terwijl het koor gaat repeteren is er gelegenheid voor een kop koffie, thee of een praatje. Ook kunnen mensen een lichtje aansteken voor iets of iemand die je in gedachten meedraagt."

Om 22.00 uur start de kerstnachtdienst, die voor wordt gegaan door Sophie Hofstee. ,,Tijdens deze dienst zullen wij worden begeleid door een gelegenheidskoor onder begeleiding van Noortje van der Welle, die ondersteund wordt door een trompet en dwarsfluit", aldus Hofstee. ,,Er zullen veel bekende kerstliederen worden gezongen en ook dan is er een mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Het moet laagdrempelig zijn: wij vertellen het kerstverhaal voor mensen van vandaag. Het is voor de wereld, niet alleen voor kerkleden." Na afloop kan er worden nagepraat op en rond het kerkplein onder genot van Glühwein bij een vuurkorf.

CAFE Donderdagavond 22 december 20.00 uur zal Hofstee voor de derde keer plaatsnemen in café De Notabelen, waarbij iedereen mag aanschuiven ter voorbereiding op de kerst. ,,Dit keer stel ik geen vragen over zingeving in het algemeen maar spreken we over de vraag wat kerst voor jou betekent."

TOP 2000 Het nieuwe jaar wordt afgetrapt met een kerkdienst in het teken van de Radio 2 Top 2000, waarbij de bezoekers bepalen wélke nummers er tijdens de speciale  dienst ten gehore zullen worden gebracht. ,,Het is een concept waar al ruim tachtig kerken aan deelnemen, maar voor ons vindt op 22 januari de première plaats", aldus Hofstee. Volgens haar omvat de Top 2000-lijst nummers die over het leven gaan in al haar facetten. ,,Liefde, dood en al zijn thema's... deze nummers kunnen troost bieden en voor zingeving zorgen."

Hofstee maakt de vergelijking met het TV-spektakel 'The Passion'. ,,Ook daar worden popnummers in een andere context gebracht. Iedereen kan stemmen tot en met 31 december. Begin januari tellen wij de stemmen waar een top tien uit komt die een plek krijgen in de dienst", aldus Hofstee, die zelf One van U2, Fix You van Coldplay en Tears in Heaven van Eric Clapton in haar top 3 heeft geplaatst. Stemmen kan online via Top2000kerkdienst.nl/Doorn.

Het gehele programma - waaronder ook de dienst op Eerste Kerstdag - is te lezen in de huis-aan-huis-editie van kerkblad 'Kerk op het Kruispunt'.