• Babs Bouwman

'Kerstmis hoef je niet alleen te vieren'

DOORN De Zonnebloem en Maartenskerkgemeente houden op tweede kerstdag een diner. Ongeacht leeftijd of geloof: iedereen die behoefte heeft aan gezelschap op die dag is meer dan welkom. Er is muziek, er zijn spelletjes en er is lekker eten. Meer dan twintig vrijwilligers zijn al bezig met de voorbereidingen. Over één ding zijn ze het allemaal roerend eens: 'Kerst vieren doe je samen.'

Babs Bouwman

Betty Engelhard en Wim Schouten van de Zonnebloem Doorn raakten in gesprek met dominee Teun Kruiswijk Jansen over het begrip eenzaamheid. Al snel kwamen ze erachter dat er veel georganiseerd wordt voor mensen die zich alleen voelen. ,,Als Kerstmis aanbreekt gaan alle deuren op slot en trekken families zich terug in hun eigen kring. Als je niemand meer hebt, dan kan dit feest van het licht ineens heel somber worden. Wij wilden iets bedenken om voor deze mensen toch een lichtpuntje te creëren tijdens het kerstfeest", aldus Betty Engelhard. Samen met Fieke van der Kooij, Martha Marie Bugel en Dianne Rietveld van de Maartenskerkgemeente gingen ze aan de slag.

CONTACT Eenzaamheid is een lastig bespreekbaar onderwerp wat niet snel ter tafel komt. ,,Je alleen voelen is niet aan leeftijd gebonden en je hoeft niet per se alleen te zijn. Ook al ben je met zijn tweetjes, dan nog kun je je alleen voelen en behoefte hebben aan gezelschap. Je verhaal te delen of gewoon iets vertellen. Daarom staat het kerstdiner open voor iedereen die daar behoefte aan heeft."

Om half vijf gaan de deuren van de grote zaal in Koningshof open. De ruimte is in kerststijl aangekleed en er is live muziek. Iedereen wordt persoonlijk ontvangen. Er worden spelletjes gespeeld, maar wie daar niets voor voelt, kan ook wat te drinken nemen of een praatje maken met een van de vrijwilligers. Tijdens de ontvangst wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het bereiden van een driegangendiner. Piet de Vries speelt pianomuziek en er wordt nog hard gezocht naar invulling met zang. ,,We willen graag mensen met elkaar in contact brengen", vertelt Martha Marie Bugel van de Maartenskerkgemeente. ,,En wie weet, komt het ervan nog eens vaker af te spreken."

OPGEVEN Opgeven kan tot en met 18 december. Wie meer wil weten of zich wil aanmelden, kan bellen met Dianne Rietveld: 413499 of Betty Engelhard: 414650. ,,Een kort gesprekje aan de telefoon maakt de drempel hopelijk zo laag mogelijk. Niet onlogisch dat voor zo'n diner een kleine (vrijwillige) bijdrage van 7,50 euro wordt gevraagd."

De organisatoren konden dit bedrag zo laag houden door bijdragen van Albert Heijn Doorn, Rabobank Rijn en Heuvelrug en de gemeente. Wie slecht ter been is of visueel gehandicapt kan rekenen op vervoer.