• Cees Keur

Kerst op Kasteel Amerongen

AMERONGEN Het is een drukte van belang op Kasteel Amerongen in de weken voor Kerst. Tientallen vrijwilligers zorgen dat 'het Huys' en de tuinen daar omheen er kerst-best uitzien. En iedereen is welkom om dat te bekijken. Er is een mooi kerstprogramma in elkaar gezet voor publiek. Niet alleen voor toeristen, maar juist ook voor Amerongers.

Wilco Willemse

Het statige kasteel heeft altijd een rol van betekenis gehad in Amerongen. Veel oud-Amerongers hebben in de tuinen gespeeld en er later gewerkt, betaald of als vrijwilliger. Anderen kwamen er zelden of nooit en wat dat betreft zijn er weinig veranderingen opgetreden. Waronne Elbers is adjunct directeur van Kasteel Amerongen daarmee verantwoordelijk voor de evenementen op het terrein.

TOERISTEN ,,Voor toeristen die Amerongen bezoeken staat het kasteel vanzelfsprekend op het lijstje bezienswaardigheden. Jaarlijks ontvangen we duizenden bezoekers van over de hele wereld. Maar we maken er de komende periode werk van om juist de inwoners van Amerongen binnen de kasteelmuren te krijgen. We nodigen iedereen dan ook van harte uit om Kerst met ons mee te vieren op het kasteel."

Deze week verschijnt er een speciale kerstkrant. Een uitgave van Kasteel Amerongen, waarin ook de agenda van alle andere kerstactiviteiten in het dorp is opgenomen. Marjolein Meens is vrijwilliger en naast het verzorgen van rondleidingen organiseert zij het kerstprogramma voor het kasteel. ,,Op zaterdag 16 december is de traditionele kerstmarkt op De Hof. Dat ziet er altijd prachtig uit met honderden kaarsjes door het hele oude dorp. Dit jaar organiseren we voor de kinderen uit Amerongen een lampionnenoptocht van De Hof naar het kasteel. We ontsteken dan de kerstboom die voor het Huys staat, zingen liedjes en drinken warme chocolademelk. Daarmee openen we dan ons evenement 'Kerst op het Kasteel'. Er is vooral veel aandacht voor muziek en we ontvangen de bezoekers graag voor een mooie rondleiding door het kasteel. Rondom de feestdagen zijn we extra open om rondleidingen te verzorgen. Het Huys is dan helemaal in kerstsfeer. Alle versieringen worden door onze eigen vrijwilligers gemaakt."

ENGELEN Na kerstmis breekt een rustige tijd aan op het kasteel. Meens: ,,Net zoals vroeger is er een periode van winterrust in het kasteel. Nu is dat eigenlijk niet anders. Tijdens rondleidingen zien bezoekers dan niet de topstukken tentoongesteld, maar juist met hoeveel passie en geduld onze medewerkers het interieur onderhouden. Er is bijvoorbeeld een team bezig met het herstellen van textiel zoals gordijnen en de bekleding van stoelen. Wij noemen ze de 'engelen' vanwege het engelengeduld waarmee ze hun werkzaamheden uitvoeren."

KEIZER Elbers wijst nog op een bijzonder gebeurtenis in het komende jaar. ,,In november is het 100 jaar geleden dat de gevluchte keizer Wilhelm II onderdak kreeg in het kasteel. Amerongen was toen wereldnieuws. Voor bezoekers is dat stukje geschiedenis heel interessant en wij besteden daar dan ook graag aandacht aan."