• Vereniging Vrienden van het Kerkplein

Kerkplein moet weer 'authentiek' worden

DRIEBERGEN Het Driebergse Kerkplein moet weer een authentiek geheel worden, waarbij het gaat dienen als ontmoetingsplek voor jong en oud. Dat vinden de nieuwe bestuursleden van de vereniging Vrienden van het Kerkplein: Edgar Nijdam, Ron Grillet en Yvon Kroese. Onlangs namen zij het stokje over van het oude bestuur om naar eigen zeggen 'met nieuwe energie' het Kerkplein weer levendig te maken.

Marc Satijn

 

De vereniging is ruim 23 jaar geleden gestart als initiatief van aanwonende én winkelier Danny Cohen, die zich sterk maakte voor een degelijke en ingrijpende renovatie van het plein. Pas in 2002 is het een officiële vereniging geworden met een bestuursorgaan. Echter, dit jaar stond de vereniging voor een keuze: gaan wij door of heffen we het op?

,,Er diende zich namelijk geen nieuwe bestuursleden aan", legt Nijdam uit, die toen op zijn beurt werd gevraagd om plaats te nemen in het bestuur. ,,Maar ik wilde het alleen doen met een nieuw team, aangezien dit de goede energie met zich meebrengt."

 

VERNIEUWING En zo geschiedde, want door de komst van Nijdam sloten ook Grillet en Kroese zich aan bij het bestuur van de vereniging. ,,Onze doelstelling: het plein er goed bij laten liggen", vertelt Kroese. Het blijft dan ook volgens haar een vereniging die zich bezig gaat houden en bezig hield met het Kerkplein. ,,Het leent zich voor tal van activiteiten. Drie jaar geleden is onder andere het idee voor de kerstmarkt ontstaan, maar ook leent de kerk zich voor een concert en ook het plein voor nog meer mooie evenementen", aldus de bestuursleden, die allemaal hun eigen netwerk en vernieuwing meebrengen. ,,Het was allemaal enigszins ingedut."

 

HARMONIE En dat blijkt. ,,Vorig week kwam er uit onze Algemene Ledenvergadering dat er echt nog meer moet gebeuren. Het is niet zo dat er iedere week een activiteit gaat komen, maar er kan er één keer per maand een activiteit worden georganiseerd. Bijvoorbeeld met schilders op het plein; een beetje Frans tafereel", aldus Nijdam, die vindt dat alles 'simpel en stijlvol' moet zijn en in goede harmonie moet gaan met de bewoners. ,,We creëren nu weer verbindingen en enthousiasme."

 

ONDERHOUD Ook wil het nieuwe bestuur het onderhoud van het Kerkplein op niveau houden. ,,Wij willen onder andere de ondergrond verbeteren en wellicht mensen inhuren die eens in de zoveel tijd onderhoud plegen. Je ziet nu overal onkruid, maar iedere dag moet er een strak Kerkplein zichtbaar zijn: schone paaltjes, schone borden. Een hogedrukspuit kan op dit moment geen kwaad", aldus Kroese.

 

Alle activiteiten die er zullen worden georganiseerd moeten voor alle doeleinden geschikt zijn: ouderen, jongeren, commerciële en maatschappelijke organisaties. ,,Denk bijvoorbeeld ook aan een link met de mantelzorgers. Voor de organisatie van activiteiten willen ze commissies vormen, zodat leden die hun hart bij een bepaald onderdeel hebben liggen er bij betrokken kunnen worden." Ook zal er voor Koningsdag weer contact worden gezocht met de Oranjevereniging, om er een nog groter feest van te maken.

 

BETROKKENHEID Een ander belangrijk doel is het vergroten van de betrokkenheid van de leden. ,,Wij houden van gezelligheid: als er lidmaatschap wordt betaald, moet er één keer per jaar een activiteit ontstaan dat zoveel mogelijk leden bij elkaar brengt. Die betrokkenheid was ver te zoeken...", aldus het bestuur.

 

LIDMAATSCHAP Wie het bestuur wil ondersteunen als bestuurslid of vrijwilliger kan terecht op www.vriendenvanhetkerkplein.nl of telefonisch bij Yvon Kroese op 06 - 512 459 32. Lid worden kan voor een particulier voor 25 euro per jaar en voor zakelijke geïnteresseerden voor 100 euro per jaar.