Kerk bijna helemaal gesloopt

MAARN ,,Ik schrok er zelf ook wel van", zegt Kees van der Veldt over de kerk aan de Ted Visserweg. Inmiddels is er nauwelijks nog kerk over. Behalve de stenen muren is alles gesloopt: de entree/serre, het middenstuk tussen huis en kerk, de vloer en het dak. ,,Maar het komt goed, de aannemer zegt 1 oktober klaar te zijn. Daarna hebben we zelf nog twee maanden voordat we gaan verhuizen."

Monique José Timmermans

Op het bouwbord prijkt een tekening van de toekomstige situatie. En daarop staat het vertrouwde kerkje in volle glorie.

,,We gaan hier ons bedrijf Cowhills vestigen en daarvoor moet de ruimte voldoen aan alle normen. Neem isolatie, dat was hier überhaupt niet. Vervolgens blijkt dat de constructie te wensen overlaat door verbouwingen door de jaren heen, met nog wat rot of asbest en je bent letterlijk op slopershoogte. De makkelijkste weg is alles slopen en weer opbouwen, maar dan gaat alle authenticiteit verloren. Vandaar dat de muren nog overeind staan. Deze worden van binnenuit geïsoleerd zodat het buitenaanzicht - met de wit geschilderde bakstenen - gelijk blijft." Eindresultaat een gebouw dat er de komende decennia tegenaan kan.

KOEHEUVELS Cowhills - aanbieder van kassasystemen voor winkels - viel voor de locatie. ,,We wonen in Maarn en gaan terug naar onze roots, onze bedrijfsnaam verwijst naar de Koeheuvels. Die naam hoeven we straks niet steeds meer uit te leggen", lacht Van der Veldt.

De werknemers komen in een omgeving met veel hout te werken. Podia aan de kopse kanten van de kerk zorgen ervoor dat de mensen die daar zitten door de kerkramen naar buiten kunnen kijken.

De entree komt aan de kant van het parkeerterrein, in het nieuw te bouwen middenstuk tussen kerk en huis. Deze krijgt een houten voorzijde die het zonlicht filtert. Ook de serre/voormalige entree aan de zijkant wordt - een beetje ruimer dan eerst - teruggebouwd. Het huis blijft bewoond als woonhuis.

KERKKLOK Zelfs de oude kerkklok is bewaard gebleven. De klokkentoren staat nog en wordt gerestaureerd. Straks hangt ook de klok er weer.

,,We zullen zien wanneer het een mooi moment is om deze te luiden", blikt Van der Veldt richting de toekomst.