• Marc Satijn

Keizerlijke Paleizen werken samen

DOORN De museumpaleizen kasteel Bad Homburg en Huis Doorn gaan op een breed terrein intensief samenwerken. Beide partijen ondertekenden hiervoor een unieke 10-jarige overeenkomst. Kasteel Bad Homburg is de favoriete zomerresidentie van de Duitse keizer Wilhelm II (1859 - 1941) en zijn vrouw keizerin Auguste Viktoria (1858 - 1921). Vanaf 1897 tot het einde van de Eerste Wereldoorlog en zijn vlucht naar Nederland - in november 1918 - verblijft Wilhelm II iedere zomer in dit kuuroord bij Frankfurt.

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt Kasteel Bad Homburg door de Hessische Stichting Kastelen en Tuinen (Verwaltung der Staatlichen Schlösser und Gärten Hessen) grondig gerestaureerd. Ten behoeve van de herinrichting van de keizerlijke vertrekken levert Rijksmuseum Huis Doorn expertise en bruiklenen. De komende twee jaar wordt hiervoor onderzoek verricht in het depot van Huis Doorn.

Een Doornse selectie van persoonlijke objecten zal vanaf 2020 de gemeubileerde vertrekken in kasteel Bad Homburg verlevendigen. Daarnaast wordt samengewerkt op het gebied van exposities, restauraties en de promotie van de voormalige keizerlijke paleizen. De rijke collectie in het depot van Huis Doorn - afkomstig uit de Duitse paleizen van Wilhelm II - kan in Bad Homburg rekenen op een vorstelijke plaats en veel belangstelling.

Het doel van de grensoverschrijdende samenwerking is meer aandacht voor het bijzondere vorstelijke en Europese erfgoed dat beide stichtingen beheren. De zichtbaarheid en kwaliteit van de collectie van Huis Doorn worden door deze samenwerking aanzienlijk vergroot.