• Theo Scholten
  • Theo Scholten

Keizerlijke hardloopwedstrijd voor hele gezin

DOORN Op het terrein van Huis Doorn is een parcours van 2,5 kilometer uitgezet langs alle historische punten van het landgoed van Museum Huis Doorn. Tijdens de Keizerloop op 25 augustus kan jong en oud meelopen, aanmoedigen en picknicken. En uiteraard het park, het historische Huis Doorn en het tentoonstellingspaviljoen bekijken. Zo wordt de geschiedenis van WO I en Keizer Wilhelm II gecombineerd met een sportief en recreatief evenement.

Corina Blommendaal

Dit jaar is de tweede keer dat de Keizerloop wordt georganiseerd en het doel is er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. ,,Dit jaar is er een nieuw element bijgekomen, namelijk de RTV Utrecht en Familie Estafetteloop", vertelt plaatsvervangend directeur van Museum Huis Doorn, Frank Louhenapessy. ,,Hiervoor kan je zelf als familie een team samenstellen uit bijvoorbeeld opa, oma, kleinkind, zoon en dochter. Het is een wedstrijd, maar het recreatieaspect staat voorop. We hebben niet als doel om Europese records te verbreken, maar vooral genieten van lopen in een prachtige omgeving."

RECREATIEF EN SPORTIEF De Keizerloop is een aantrekkelijke combinatie tussen recreatie en sport. ,,De echte lopers die meestal 10 kilometer lopen doen wel hun best om als eerste de finish te bereiken en kunnen hier ook een leuke prijs mee winnen", zegt Jaap van der Kemp, coördinator Marketing en Communicatie van Museum Huis Doorn. ,,Vorig jaar was het echt een succes. Vooral de aanhang van de lopers vindt het erg leuk om erbij te zijn en aan te moedigen." Mensen die komen picknicken, kunnen zelfs een picknick-pakket bestellen. 

VEELZIJDIG LANDGOED Museum Huis Doorn is een prachtige plaats om dit evenement te organiseren. ,,De aanleiding voor ons was dat dit zo'n mooi landgoed is, met een rozentuin, een arboretum, een Engels landschappelijk gedeelte met slingerende paden en mooie vijvers", legt Louhenapessy uit. ,,Onze ervaring is dat museumbezoekers een kaartje kopen en alleen Huis Doorn bezoeken, niet de tuinen. Met deze Keizerloop proberen we zoveel mogelijk routes in kaart te brengen en ze er te laten lopen om te laten zien hoe groot en mooi het landgoed is." In de oude garage rechts achter op het terrein waar de keizer vroeger zijn automobielen stalde, is sinds kort een paviljoen ingericht met een expositie met verschillende thema's uit WO I.

HET PROGRAMMA Tussen 10.00 en 11.45 uur kunnen deelnemers starten met als eerste de 800 meter Kidsrun (3 t/m 7 jaar), daarna de 2,5 km jeugdloop (8 t/m 12 jaar), om 10.30 uur start 4 x 800 meter Familie Estafetteloop, om 11.00 uur de 5 km voor dames en heren en om 11.45 uur de 10 km dames en heren. De Keizerloop wordt georganiseerd door Museum Huis Doorn in samenwerking met Hardloopcentrum Aart Stigter en mediapartner RTV Utrecht. Plaatselijke ondernemers zoals Firma Van Brenen, Jumbo Doorn, Schipper Security en Firma Boswijk maakten het produceren van speciale t- shirts mogelijk dankzij sponsoring. ,,We willen vooral jonge mensen, scholieren, stimuleren om te komen zodat ze meekrijgen hoe mooi het hier is en een leuk event meemaken op deze plek", voegt Van der Kemp toe. ,,En ook zeker alle mensen die hier wonen en nog nooit op het Landgoed van Museum Huis Doorn zijn geweest, zijn natuurlijk van harte welkom."

Meer informatie, inschrijven en reserveren picknickpakket: www.keizerloop.eu.