• Petra, Martin en Theo zijn druk in de weer voor de laatste voorbereidingen

    Marc Satijn

Kastelentocht verlaat Huis Doorn

DOORN Niet Huis Doorn, maar Landgoed Beukenrode is dit jaar de thuisbasis voor de Doornse Kastelentocht. Dit jaar vindt het traditionele Doornse evenement voor de 51e keer plaats op zondag 21 augustus. Een nieuwe locatie, een nieuwe route, maar met het 'oude gevoel'. 

Marc Satijn

 

Bijna een halve eeuw vond het evenement plaats op het terrein van Huis Doorn. ,,Na de jubileumeditie van vorig bleek dat Huis Doorn - vanwege alle verbouwingen en renovaties - eigenlijk te klein is. We konden niet meer op de voorweide terecht, waardoor wij moesten uitwijken naar een kleiner veld", verklaart kersverse voorzitter Martin van der Graaf. 

 

WERKGROEP Niet alleen de startlocatie van het evenement is vernieuwd, ook bijna de hele werkgroep - die de Kastelentocht organiseert - heeft een metamorfose ondergaan. ,,Na de vijftigste editie viel de werkgroep deels uit elkaar. Uiteindelijk zijn er maar drie overgebleven uit de oude werkgroep en hebben wij een nieuwe club bij elkaar moeten halen", aldus Martin, die mede door toedoen van Doornaar Theo Schippers - die zich het lot van de tocht zeer aantrok - sinds april voorzitter is geworden. ,,Samen met mijn vrouw Petra - die sindsdien ook secretaris is - vonden wij dat de Kastelentocht écht bij Doorn hoorde en moest blijven bestaan." 

 

GEVOEL De nieuwe werkgroep vond vooral dat het 'oude' gevoel terug moest komen. ,,Zo betrekken wij weer de oude garde bij de Kastelentocht en bedanken wij netjes de landgoedeigenaren na gebruik van hun terrein. Zo rijdt onder andere Doornaar Joop Jagtenberg dit jaar voorop." 

 

BEUKENRODE Blij is de organisatie dan ook met de nieuwe start- en eindlocatie. ,,Landgoed Beukenrode heeft net een prachtige renovatie ondergaan en zorgt er voor dat zowel de rijders, de horeca en het hoofdveld mooi met elkaar in verbinding staan. Beukenrode is namelijk veel compacter, waardoor wij de gezelligheid kunnen handhaven", vertellen Martin en Petra tevreden. 

 

ROUTE De opzet van het evenement zal dan ook verder niet veranderen. ,,We zullen wel een andere route afleggen, waarbij wij uiteraard zoveel mogelijk kastelen aandoen." Zo zullen de rijtuigen dit jaar langs Landgoed Beverweerd in Werkhoven komen en zullen kastelen Sandenburg en Sterkenburg worden aangedaan.

 

KOETSEN Met al ruim veertig aangemelde rijtuigen belooft ook dit jaar weer een groot succes te worden. ,,We zijn dan ook blij met onze vaste gasten, waaronder de Bloemenkoningin, burgemeester Naafs en zijn gast: Commissaris van de Koning Willibrord van Beek", aldus Van der Graaf. 

 

De Kastelentocht vindt dit jaar plaats op zondag 21 augustus. De organisatie roept op om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Meer informatie: www.kastelentochtdoorn.nl.