• Juf Milou te midden van haar leerlingen van groep 6, die haar nominatie van harte steunen.

    Edith Hazelzet

Juf Milou genomineerd voor titel beste leraar

LEERSUM Milou den Houdijker van groep 6 op CBS De Hoeksteen in Leersum, is genomineerd voor de titel van beste leerkracht van 2018 in het basisonderwijs. Op 26 januari worden de drie 'Leraren van het Jaar' bekendgemaakt op de NOT 2019, het grootste onderwijsevenement van Nederland, in de Jaarbeurs in Utrecht.

Edith Hazelzet

Uit een groep van achthonderd aanmeldingen in drie verschillende categorieën bleef Milou den Houdijker (26) over, met nog vijf andere leerkrachten van basisscholen in het hele land. Zij is blij verrast door de nominatie. ,,Ik denk zelf wel eens dat ik misschien niet de leukste juf ben, maar wel de juf die ze nodig hebben. En de kinderen zeggen desondanks dat ze het altijd gezellig bij me vinden." Juf Milou ontving onlangs al een taart van de organisatie van de verkiezing, die zij samen met haar klas opat. Ze kreeg tot haar verbazing ook huiswerk: het schrijven van een motivatiebrief en het maken van een filmpje.

POSITIEF Aafke Zwart, 'Hoeksteenmoeder' met een zoon in groep 6, nam het initiatief tot de voordracht: ,,Ik vind Milou een heel enthousiaste en effectieve juf. Ze is helder naar de kinderen en wil graag bij hen allemaal eruit halen wat erin zit, ieder op zijn eigen niveau. Ze wil de kinderen echt maatwerkles geven, én kan dit ook nog eens uitstekend." Volgens Zwart is de leerkracht heel duidelijk in wat zij van de kinderen verwacht, ook sociaal gezien en qua gedrag: ,,En altijd vanuit een positieve gedachte. Ze gaat met hen in gesprek hoe een leerling het beste dit soort vaardigheden kan ontwikkelen, bijvoorbeeld door zich creatief te uiten, of door te visualiseren. Ik vind haar communicatief erg sterk, en je ziet de kinderen in haar groep zich op een positieve manier ontplooien." Ook vinden ouders volgens haar Den Houdijker echt een voorbeeld voor hun kinderen: gemotiveerd, pro-actief, enthousiast, slim en daadkrachtig.

KNAP Collega-ouder Astrid Teeuw beaamt de uitzonderlijke eigenschappen van juf Milou: ,,Wat ik vooral heel bijzonder aan haar vind, is dat ze de kinderen écht ziet. Met al hun (on)mogelijkheden, al hun goede en minder goede punten en daar op maat mee om weet te gaan. Ze biedt aan elk kind wat het nodig heeft, erg knap." Als ouder vindt ze het prettig om te merken dat deze juf aan een half woord genoeg heeft: ,,Als je iets met haar bespreekt, gaat zij daar direct mee aan de slag en ze doet daarbij wat ze zegt. Ook heeft ze een duidelijk doel voor ogen en neemt ze ieder kind mee in haar ambities om hard te leren, zonder de sfeer in de klas te verminderen. Verder is ze vriendelijk en vrolijk, en vol enthousiasme."

TROTS De leerkrachten op De Hoeksteen en directeur Sander Jue zijn trots op de nominatie van hun collega: ,,Wij staan er volledig achter. Milou kent alle kinderen van voor naar achteren. Hoe zij differentieert per kind, ik heb er alleen maar bewondering voor. Dat ze dit zo jong al kan, petje af. Ze heeft lijntjes met iedereen, ook om kinderen die het wat moeilijker hebben in het leven, te helpen en te stimuleren."

NIET BANG Milou den Houdijker blijkt dus in staat het zo bekritiseerde passend onderwijs uit te voeren. ,,Hierbij helpt denk ik, dat ik zelf erg geordend ben." Twee van haar concurrenten voor de titel zijn de meesters die landelijke bekendheid verwierven met PO in Actie, waarmee zij leerkrachten in het basisonderwijs opriepen te strijden voor een hoger salaris en minder werkdruk, met meerdere landelijke stakingen tot gevolg. Zwart is niet bang voor de concurrentie: ,,Ik heb Milou nog nooit gehoord over werkdruk of te weinig salaris. Ze doet alles in het belang van de ontwikkeling van de leerlingen." In december hoort Den Houdijker of zij bij de laatste drie zit.