• Inge Hietkamp

    Monique José Timmermans

Juf Inge Hietkamp veertig jaar voor de klas

MAARN Een complete verrassing was het voor juf Inge Hietkamp. De viering van haar 40-jarig jubileum als juf op Wereldkidz De Meent. ,,Niemand heeft wat laten merken in de afgelopen weken en zelfs toen ik maandag trakteerde deed iedereen verbaasd. Dat zelfs de leerlingen in mijn eigen klas niks hebben gezegd kan ik nog niet begrijpen."

Monique José Timmermans

En toen ging vorige week vroeg de deurbel en stonden er collega's met ontbijt. De brandweer reed voor om de jubilerende juf naar school te brengen. ,,We waren aan de vroege kant en maakten nog een rondje door het dorp waar ik leerlingen zag fietsen met een roos. Door de dag heen kwam ieder uur een klas met een verrassing langs. Geweldig leuk."

NOOIT SAAI ,,Toen ik begon als kleuterjuf dacht ik nog na vijf jaar kijk ik elders, maar ik had het naar mijn zin. Eerlijk gezegd was het ook de tijd niet. De banen in het onderwijs lagen zeker niet voor het oprapen." Saai is het nooit geworden vertelt Inge Hietkamp verder. ,,Elk jaar zijn de leerlingen anders, elk jaar is er de voldoening over wat ze allemaal hebben geleerd, hoe ze zich hebben ontwikkeld."

TEAM En ook maakte ze de overstap naar hoofdleidster bij de kleuters en later werd ze de leerkracht van achtereenvolgens de groepen 3 en 4. Van het team waarmee ze begon is niemand meer in dienst, maar de aanwas met jonge leerkrachten zorgt voor afwisseling en vernieuwing. ,,Het zijn ook weer fijne collega's."

COMPUTER De veranderingen in veertig jaar zijn natuurlijk legio, maar de intrede van de computer in het onderwijs is wel de grootste. ,,Het brengt ongekende mogelijkheden. Bij een vraag van een leerling is nu de eerste reactie 'waar kunnen we het opzoeken?' En daar waar je vroeger lessen op het krijtbord schreef, kun je nu de hele klas digitaal laten meekijken." Het heeft voor de docenten betekend dat ook zij zich hebben verdiept in de computer en meer individueel onderwijs. ,,Alhoewel de klassikale instructie natuurlijk blijft, kunnen leerlingen vervolgens op hun eigen niveau verder werken aan de opdrachten."

BUITENDAGEN Met veel plezier denkt juf Inge terug aan de buitendagen die op grootse wijze werden georganiseerd. ,,Een heel bos met Harry Potter figuren bijvoorbeeld. We maakten er echt veel werk van om alles tot in detail te regelen. Nu is daar geen tijd meer voor. De administratie rondom het leerlingvolgsysteem is een hele klus die na schooltijd nog gedaan wordt. Het zorgt er wel voor dat je heel bewust bezig bent met ieder kind en om daar het beste onderwijs op maat voor te bieden."

TOEKOMST Vooruitkijken doet Inge Hietkamp ook. Niet alleen met betrekking tot het reilen en zeilen binnen de eigen school. Ook de toekomst in een nieuw schoolgebouw hoopt ze nog mee te maken. ,,Daar houd ik me inhoudelijk nog niet zo heel erg mee bezig nog. Maar ik droom van een mooi gebouw met veel speelruimte voor de kinderen."