• Wijngaard-directeur Jon de Gier neemt afscheid

    Marc Satijn
  • Archief de Wijngaard

Jon de Gier neemt afscheid van De Wijngaard

DOORN Na 41 jaar in het onderwijs te hebben gezeten en 25 jaar aan het roer te hebben gestaan van basisschool De Wijngaard neemt directeur Jon de Gier afscheid. De bijna 62-jarige schoolleider heeft besloten om na de zomervakantie te gaan genieten van zijn pensioen.

Marc Satijn

 

De keuze om per ingang van het komende schoolseizoen te gaan stoppen was voor De Gier nog niet vanzelfsprekend. ,,Ik had drie keuzes: ik kon stoppen, doorgaan of alleen nog doorgaan binnen de overkoepelende vereniging 'De Oorsprong'", zegt De Gier, die uiteindelijk rondom de Kerst heeft besloten een streep te zetten onder zijn onderwijscarrière. ,,Mijn 25e jaar is wel een trigger geweest om te stoppen."

 

GEMIS Adjunct-directeur Harja van de Scheur werkt al de volle 25 jaar samen met De Gier en ziet het dan ook als gemis dat hij vertrekt. ,,Jon is een stabiele factor binnen de organisatie en heeft veel kennis rondom alle regelgevingen. Daarnaast hoef ik nooit te twijfelen dat áls hij iets doet, dat het niet goed zou zijn...", aldus Van de Scheur, die de komende veranderingen binnen school wel ziet als een uitdaging.

 

HUMOR Leraar Tom van Lent werkt nu zes jaar onder leiding van De Gier. ,,Het is een heel fijn iemand om mee te werken, aangezien hij naar je kijkt als mens. Je kunt echt jezelf zijn, in welke omstandigheid dan ook", aldus Van Lent, die De Gier vooral roemt om zijn 'droge humor'. 

 

HOOGTEPUNT Met trots kijkt de schoolleider terug op zijn 25-jarige termijn. ,,Ik ben erg trots dat wij vorig jaar tijdens een inspectieronde op tien indicatoren beoordeeld zijn, waarvan er negen goed waren en één voldoende... daar kom je nooit meer overheen", aldus De Gier, die dit vooral toewijdt aan de toekomstgerichtheid van de school. ,,Mede dit was een reden om te stoppen: alles is op orde."

GITAAR Volgens Van de Scheur zullen oud-leerlingen De Gier vooral in hun herinnering hebben vanwege zijn befaamde gitaarspel. ,,Toen hij zelf nog les gaf - enkele jaren geleden - pakte hij zoveel als mogelijk zijn gitaar erbij en ging in de kring spelen... uren daarvoor zat hij dan zijn gitaar al te stemmen", lacht de adjunct-directeur. 

 

MISSEN De Gier zal naar eigen zeggen vooral het contact met de mensen missen. ,,Je ziet altijd kinderen en altijd collega's... maar vaak als die binnen komen, dan moet je ook wat. Het contact ga ik missen, maar het feit dat ik iets 'moet' zeker niet", vertelt De Gier, die stelt dat het onderwijs een vak is dat je nooit volledig achter je kunt laten. 

 

RECEPTIE Op vrijdag 1 juli vindt er een receptie plaats om uitgebreid De Gier een hand te kunnen schudden. ,,We beginnen met een feestdag aan het begin van de middag op school, maar zullen tussen half vier en vijf uur in het Koningshof (Kerkplein 1 in Doorn) de receptie houden. Hiervoor hebben enkele mensen een uitnodiging ontvangen, maar uiteraard is iedereen die betrokken is geweest bij De Wijngaard en afscheid wil komen nemen van harte welkom", aldus Van de Scheur. Daarna zullen er nog diverse activiteiten - of zoals De Gier het noemt: ongeregeldheden - plaatsvinden rondom het met pensioen gaan van de directeur.

 

Vanaf 1 januari zal de huidige directeur van de Driebergse basisschool De Kring, Pieter van Dijk, het stokje overnemen van De Gier. In de tussenliggende periode zal er een interim-directeur worden aangesteld.