• Foto: Paul Nolens/BDU

Jeugd- en gezinscoach van start in azc Leersum

LEERSUM Een jeugd- en gezinscoach gaat voor zestien uur in de week aan de slag bij het asielzoekerscentrum (azc) in Leersum. De coach, die gestuurd wordt vanuit de gezondheidsdienst GGD gaat samenwerken met het Sociale Dorpsteam Leersum/Amerongen om ook de bewoners van het azc tijdig de juiste ondersteuning te bieden. Dit is nodig omdat de ondersteuning voor inwoners van asielzoekerscentra's landelijk georganiseerd is.

Veel taken op het gebied van jeugdzorg zijn naar de gemeenten gegaan en daadoor is het voor de gemeenten niet altijd makkelijk om de juiste ondersteuning in te zetten op de azc's. De proef Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is daarom in het leven geroepen om deze kinderen en jongeren ook lokaal te kunnen helpen. Wethouder Henk Veldhuizen ziet de pilot als een welkome aanvulling op de dienstverlening voor nieuwkomers en tijdelijke bewoners: ,,Met deze proef verbeteren we de dienstverlening aan bewoners van het azc Leersum. Wij nemen graag deel aan een proef voor deze kwetsbare jongeren, omdat de medewerkers van het sociale dorpsteams hierdoor ervaringen opdoen. Die ervaring kunnen ze inzetten bij de begeleiding van nieuwkomers in onze dorpen."

In de proef werken het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de GGD, zorgverzekeraar Menzis en het Sociale Dorpsteam samen. De proef duurt tot 1 januari 2018.