Jeannine van de Waerdt Bloemenkoningin 2016

LEERSUM De geboren en getogen Leersumse, Jeannine van de Waerdt, straalde zaterdagavond, toen zij tot Bloemenkoningin 2016 werd gekroond door loco-burgemeester Henk Veldhuizen. Met in het publiek haar familie en vrienden en haar corsobouwgroep 'De Jeugdraad' nam Jeannine het stokje over van Natasja Bleijenberg.

Edith Hazelzet

,,Je gaat toch niet ergens anders solliciteren?" vroegen haar collega's bij kinderopvang 'De Rakkers' verontrust, toen Jeannine van de Waerdt onlangs weer een paar uur vrij nam van haar werk. Het leven van een bloemenkoningin in spé brengt maanden van geheimhouding met zich mee. ,,Op een gegeven moment zijn de smoezen een beetje op. In de tijd voorafgaand aan de bekendmaking heb je al best veel afspraken, waar je niets over mag zeggen. In de corsowereld heeft iedereen het er al weken over wie de nieuwe bloemenkoningin wordt, dus ik ben heel blij dat iedereen het nu weet."

Jeannine van de Waerdt is 26 jaar en woont buiten de bebouwde kom van Leersum, aan de Zandweg, waar haar ouders een 'Rustpunt' voor fietsers en wandelaars naast de woning hebben. ,,Voor de dagelijkse zaken als werk, boodschappen doen en sporten zijn we meer gericht op Wijk, wat voor ons dichtbij is."

KINDEREN Maar wat betreft school- en kerkgang stond Leersum buiten kijf: ,,Ik ben er gedoopt, dus dat was geen vraag. Jeannine wist al jong dat ze met kinderen wilde werken. ,,Ik had altijd oppaskindjes in de buurt, dus een opleiding als pedagogische medewerker lag voor de hand toen ik moest gaan kiezen."

Ook voor de Michaëlkerk is Jeannine actief met kinderen, eerst voor de kindernevendienst en nu bij de oppasdienst. Deze zomer maakt Jeannine deel uit van een groep van veertien jongeren die vanuit de kerk naar Moldavië gaat om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. ,,Ik was er drie jaar geleden ook al om mee te bouwen aan een opvang. Heel bijzonder om te zien dat het gebouw er nu echt staat. Dit jaar gaan we een dagopvang renoveren en de kinderen daar de vakantie van hun leven bezorgen!" Het leven van deze kinderen heeft indruk gemaakt op Jeannine: ,,Vaak gaan hun ouders elders in Europa werken om geld te verdienen. De kinderen worden bij de grootouders achtergelaten die hen vaak helemaal niet kunnen verzorgen, zodat ze afhankelijk zijn van de dagopvang." Voor de reis is veel geld nodig, dat de groep middels vele acties bij elkaar hoopt te verdienen.

Jeannine van de Waerdt bouwt sinds 2007 mee aan de wagens van 'De Jeugdraad'. ,,Het is een gezellige, hechte club, waarbij iedereen zich via vrienden aansluit. Ik plak vooral want dat schijn ik netjes te doen. En ik mag altijd via de microfoon sponsors bedanken en hapjes en drankjes aankondigen. Ja, die gezelligheid ga ik wel missen dit jaar."

EER Van de Waerdt vindt het een eer het bloemencorso voor Leersum te mogen promoten. ,,Ik had er wel eens over gedroomd en vorig jaar een brief geschreven, maar toen werd ik het niet." Dit jaar schreef ze weer en werd ze uitverkoren. Alles rond haar drukke agenda als Bloemenkoningin wordt het komende jaar voor Jeannine geregeld: visagie, haar, kleding. Ze heeft zich voorgenomen om flink te gaan genieten van haar jaar, 2016.