• CPNB

Janneke Schotveld schrijft Kinderboekenweekgeschenk

DRIEBERGEN Janneke Schotveld uit Driebergen, auteur van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2017.

Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekend. Janneke Schotveld (1974) werkte twaalf jaar op een school voor speciaal onderwijs maar is sinds 2012 fulltime kinderboekenschrijfster. Daarnaast werkt ze voor De Schoolschrijver, een stichting die zich inzet voor leesbevordering, en geeft ze lezingen en workshops op basisscholen in het hele land. Jannekes boeken zitten vol humor en fantasie. Ze won meerdere prijzen waaronder Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016). Ook zijn inmiddels de filmrechten van Superjuffie! en Oma ontsnapt! verkocht.

In 2007 debuteerde Schotveld met het boek Villa Fien bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Haar eerste Superjuffie-boek verscheen in 2010. Inmiddels heeft Schotveld zo'n 250.000 boeken verkocht. In mei 2017 komt het zevende deel uit: Superjuffie op de Zuidpool. De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955 en is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland. Dit jaar beleefde de oplage van het Kinderboekenweekgeschenk van schrijver Dolf Verroen een oplage van 345.000.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken. De 63ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober 2017. Voor het zesde opeenvolgende jaar zal Kinderen voor Kinderen daarbij weer een single uitbrengen.

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar 'griezelen', met als motto: gruwelijk eng. Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. ,,Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het 'kwaad' wordt meestal wel overwonnen", stelt de leesorganisatie.

De Nederlandse Spoorwegen zijn hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.