Janine Caalders nieuwe voorzitter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft Janine Caalders benoemd tot nieuwe voorzitter. Zij volgt Dick Wijte (foto) op, die na twaalf jaar zijn voorzitterstermijn afsluit. Als voorzitter zal zij vorm geven aan het nieuwe, grote Nationaal Park Heuvelrug.

Janine Caalders heeft kennis op het gebied van economie en natuur- en landschapsontwikkeling. Als oprichter en directeur van Bureau BUITEN heeft zij leiding gegeven aan grote projecten op lokale, regionale en Europese schaal op dit gebied. Zij heeft daarmee ruime ervaring in de wereld van natuur, recreatie en ondernemers. Daarnaast heeft Caalders bijna twintig jaar bestuurservaring als lid en voorzitter van diverse adviescommissies voor natuur en recreatie.

Dick Wijte heeft in zijn periode leiding gegeven aan de uitbreiding van het bestaande Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug naar het noorden. Daarnaast heeft hij als bestuurslid van het Samenwerkingsverband Nationale Parken bijgedragen aan de landelijke uitwisseling en samenwerking, in een periode waarin de Nationale Parken door het Rijk werden los gelaten.

NIEUWE STIJL Momenteel verkent het Rijk hoe de Nationale Parken nieuwe stijl opnieuw vorm gegeven kunnen worden. De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi zien daarin een uitgelezen kans om zich als groot Nationaal Park Heuvelrug verder te ontwikkelen, meldt Gebiedscoöperatie O-gen in een persbericht. Natuurorganisaties, gemeenten, particuliere landgoedeigenaren en de provincies Utrecht en Noord-Holland willen de natuur versterken en mensen nog meer laten genieten van de unieke combinatie van natuur, landgoederen en cultuurhistorie. Een belangrijke ambitie is om de economie op en rondom de Heuvelrug te verbinden met de groene ontwikkeling van het gebied.

GROENE PAREL VAN DE RANDSTAD De komende twee jaar zal Janine Caalders vorm geven aan het nieuwe Nationaal Park Heuvelrug. ,,De natuur, cultuurhistorie en economie op de Heuvelrug hebben elkaar veel te bieden. Ik zal met plezier de samenwerking tussen alle bestaande én nieuwe partners verder uitbouwen, tot nieuwe projecten en investeringen. Daardoor zal de Heuvelrug door nóg meer mensen ontdekt en beleefd worden als de groene parel van de randstad."