• Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Voorafgaand aan het proeven, pitchten de deelnemers in één minuut het verhaal achter hun soep.

  Edith Hazelzet
 • De jury met burgemeester Frits Naafs en Janny van der Heijden, proefdealle 23 soepen.

  Edith Hazelzet
 • Sterrenchef André van Aalten van 'La Provence' in Driebergen aan het werk als jurylid.

  Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • In afwachting van de prijsuitreiking trad Piratenkoor 'ManOverboord' op in de hal van het Doornse Cultuurhuis.

  Edith Hazelzet
 • Een blije Jan Diederen, winnaar van 'De Gouden Soeplepel 2018'.

  Edith Hazelzet
 • Tweede van links: Jan Diederen, winnaar van 'De Gouden Soeplepel' te midden van de andere prijswinnaars en de jury.

  Edith Hazelzet
 • Hugo Heule mag een middag komen assisteren in sterrenrestaurant 'La Provence' in Driebergen.

  Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet

Jan Diederen wint 'De Gouden Soeplepel' met hartverwarmende soep

HEUVELRUG Janny van der Heijden reikte op 19 januari de Gouden Soeplepel 2018 uit aan Jan Diederen, die namens zorgorganisatie Umah-hai meedeed aan de wedstrijd met een soep met een bijzonder verhaal. Zeker driehonderd mensen kwamen af op het evenement waar men drieëntwintig soepen kon proeven, die volgens de vakjury van zeer hoog niveau waren.

Wie vrijdagmiddag het cultuurhuis in Doorn binnenstapte, rook het meteen: de heerlijk kruidige geur van vele soepen door elkaar. Het warme welkom werd voortgezet in de feestelijk aangeklede raadszaal, die door burgemeester Naafs voor de gelegenheid was omgedoopt tot 'Restaurant Raadszaal'. Alle deelnemers hadden hun best gedaan hun soep zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Behalve een overvloed aan verse ingrediënten, was er op de mooi aangeklede tafels informatie te vinden over de organisatie die men vertegenwoordigde in de soepwedstrijd. Een aantal politieke partijen deed buiten mededinging mee aan het evenement.

AANLOOP Aan de strijd om 'De Gouden Soeplepel' ging een lange voorbereiding vooraf. Initiatiefneemster Anne-Marie Zwanink - ook de drijvende kracht achter de Leersumse Dorpssoep - organiseerde voor de deelnemers de afgelopen maanden diverse workshops. Zo konden zij zich onder professionele leiding onder meer bekwamen in het maken van pure bouillon, luxe soepen, en het gebruik van verse kruiden. Ook een workshop 'pitchen' maakte onderdeel uit van de aanloop tot de wedstrijd. Dat wierp zijn vruchten af: de meeste soepmakers konden hun motivatie en het verhaal achter hun soep uitstekend in één minuut verwoorden. Ook de jongste deelnemer Hugo Heule (9) uit Driebergen, ging dat prima af.

GEZELLIG Na het pitchen kon er geproefd worden, tenminste als men de 'hotpots' met de soepen al kon bereiken in de grote drukte. De jury bestaande uit burgemeester Frits Naafs, Janny van der Heijden (bekend van 'Heel Holland Bakt') en sterrenchef André van Alten van restaurant 'La Provence', maakte letterlijk een ronde langs de raadstafels en nam alle tijd om te proeven en de deelnemers te ondervragen over hun soep. Daarna trokken zij zich terug voor de besluitvorming, terwijl het publiek zich vermaakte met de soepen en elkaar, geheel in overeenstemming met het doel achter de wedstrijd: samen soep maken en eten en nieuwe mensen ontmoeten. De stemming was feestelijk en geanimeerd. Zonder uitzondering was men positief over de sfeer en de uitstekende organisatie van het evenement. Toen de pannen leeg waren, verplaatste het feestje zich naar de centrale hal van het cultuurhuis waar men onder het genot van drank en broodjes kon luisteren naar Piratenkoor 'ManOverboord' totdat de jury het oordeel klaar had.

HOOG NIVEAU Janny van der Heijden begon de prijsuitreiking met een compliment aan alle deelnemers: ,,Dat iedereen genoten heeft is duidelijk; alle soepen zijn op. Ik wil daarbij opmerken dat het niveau van de soepen echt enorm hoog was. Daar zijn we heel blij mee. Ik heb zelfs nog nieuwe dingen geleerd, zoals het gebruik van gedroogde gebakken munt, van pastinaak als soepstengel en kruim van roggebrood over de soep." Vervolgens hield zij de deelnemers nog wat langer in spanning, doordat er ter plekke een prijs in het leven werd geroepen voor Hugo van negen jaar. Janny van der Heijden prees hem erom dat hij al op zo'n jonge leeftijd plezier heeft in koken en zich daarbij bewust is van het belang van verse - liefst lokale - ingrediënten. ,,Wat ik ook leuk vond was dat je een familierecept gebruikte, van je oma. Het grootste verschil tussen Nederland en bijvoorbeeld Italië is, dat wanneer je een Italiaan vraagt naar zijn favoriete gerecht, deze iets noemt 'di Mamma' of 'di Nonna', en wij hebben dat eigenlijk niet." Als waardering voor zijn inspanningen mag Hugo een middag komen helpen bij chef André van Alten, in de keuken van zijn sterrenrestaurant 'La Provence' in Driebergen.

UITSLAG Aansluitend ging de Bronzen Soeplepel naar Marlies Vaillant en Arris Tijsseling van 'Werelds Eten' uit Amerongen. ,,Als de vegetarische variant van jullie Soto-soep even goed was geweest als die met vlees, dan hadden jullie met afstand gewonnen," complimenteerde Van der Heijden het tweetal. Jehuda De Jong van der Tak uit Doorn mocht de Zilveren Soeplepel in ontvangst nemen voor haar sinaasappel-gembersoep. Janny van der Heijden verwoordde de beslissing van de jury wat betreft de winnaar van 'De Gouden

Soeplepel' als volgt: ,,Dit was een bijzondere soep in meerdere opzichten: hij was simpel en eenvoudig, letterlijk en figuurlijk hartverwarmend. De opmerking in het pleidooi - dat je met een lege maag geen goede beslissingen kunt nemen - raakte ons allemaal. Daarom wint de 'aardappel-preisoep met koe' van Jan Diederen van Umah-hai. Dank je wel, Jan, je bent een inspiratie!" De publieksprijs ging tenslotte naar Mariëlle Lensen uit Driebergen voor haar aardpeersoep met bospaddestoelen.

GEVULDE MAAG Jan Diederen uit Maarn is zichtbaar blij met de prijs. ,,Ik heb zelf vervelende dingen meegemaakt in mijn leven. Uit eigen ervaring weet ik wat het betekent als iemand je eten geeft. Dat heeft mij enorm geholpen. Ik heb 23 jaar in Ierland geleefd waar je de zogenaamde 'Penny Dinners' hebt: voor 1 penny krijg een maaltijd - iets moeten betalen is namelijk goed. In Ierland maakte ik ook al soep en deelde die uit, want op een lege maag kun je echt geen goede keuzes maken. Met honger heb je de volgende dag geen kans. Ik maak nu soep voor Umah-hai, een organisatie die in Driebergen en Utrecht zorg en woonruimte biedt aan mensen met psychiatrische of verslavingsproblemen. Mij biedt het maken van soep een doel en daarnaast structuur in mijn leven. Van de soep voor de wedstrijd heb ik twintig liter gemaakt; achttien liter ervan gaat naar zwervers." Zo waren er meer mooie verhalen te vinden achter de soepen. Met hun soep met een boodschap, de 'Vergeten-groentensoep', vestigde Albert Heijn Leersum nogmaals de aandacht op de noodzaak van een meer dementievriendelijke samenleving. Ook waren diverse projecten vertegenwoordigd waarbij mensen samen, en liefst ecologisch, groenten verbouwen en deze samen verwerken tot maaltijden.

In zijn dankwoord riep burgemeester Naafs organisator Anne-Marie Zwanink uit tot 'Soepkoningin', en sprak hij de wens uit dat deze eerste editie van 'De Gouden Soeplepel' het begin zou zijn van een nieuwe Heuvelrugtraditie. Op haar beurt bedankte Zwanink de dertig vrijwilligers die het evenement mogelijk maakten, plus de vele sponsoren.