• De truien gaan als warme broodjes over de toonbank.

    Danny van der Linden

IVA-truien als warme broodjes over toonbank

DRIEBERGEN Studenten van de IVA hebben zich de afgelopen week ingespannen om truien te verkopen. Deze halfjaarlijkse traditie om studenten een comfortabele outfit aan te meten tijdens de examens, levert een opbrengst op die wordt geschonken aan een goed doel. Deze keer valt de Driebergse Stichting Vluchtelingkinderen de eer toe.

Danny van der Linden

Het bestuur van de LIVA, studievereniging, heeft zich de afgelopen weken bezig gehouden met de truienverkoop. ,,Bij ons is het gebruikelijk om netjes in pak met stropdas op school te verschijnen", legt student Jorrit Slegt uit. ,,Om je tijdens het examen iets relaxter te voelen is het dan toegestaan om in een trui of polo te komen. Dat is dan ook de reden dat wij voor elk examen een dergelijke actie doen."

Slegt is als penningmeester betrokken bij de LIVA. Hij legt uit dat er elke keer een goed doel aan de verkoop van truien wordt gekoppeld. ,,Vaak zijn dit grote goede doel. Denk aan een fonds voor Haïti of de stichting KiKa. Dit jaar hebben we de keuze gemaakt een goed doel uit onze eigen omgeving te ondersteunen. De keuze viel op de Stichting Vluchtelingkinderen."

REPUTATIE ,,Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee", zegt Jef Helmer namens de stichting. ,,Ik vind het leuk dat de studenten van de IVA zich inspannen voor hun medemens. Wij hebben overigens sowieso een goede samenwerking met deze studenten die ons eerder al eens hebben geholpen met de destijds toegezegde komst van hare majesteit de koningin. Helaas ging dat toen niet door, maar dat zij bereid waren ons te helpen zegt iets over hun goede bedoelingen."

Hoewel de studenten van de IVA in Driebergen nog wel eens te boek staan als vervelend en overlastgevend, is de actie niet bedoeld om iets goed te maken of de reputatie op te vijzelen. ,,Maar als dat gebeurd, is het wel mooi meegenomen", meent Merel Braber. ,,Het is echter niet het uitgangspunt."

Collega-bestuurslid Sander Hessen valt haar bij. ,,Daar heb ik geen moment bij stilgestaan. Het is ook niet zo dat alle IVA-studenten zich misdragen, te hard rijden in een dikke auto of overlast veroorzaken. Maar we hebben ongeveer 1.200 studenten. Dan is er altijd kans dat er een kleine minderheid is die het verpest voor de rest."

VERZAMELEN De truien vinden gretig aftrek. Niet alleen de huidige studenten tonen interesse. Ook oud-studenten van de IVA kopen de truien. ,,Zij verzamelen die blijkbaar", zegt Slegt. ,,Er waren deze week zelfs oud-studenten vanuit Venlo naar Driebergen gekomen om een trui aan te schaffen. Dat is wel heel bijzonder." Volgens Merel is dit feit te wijten aan het feit dat de sfeer op de IVA erg hecht is. ,,Veel oud-leerlingen zijn trots op deze school en voelen zich nog steeds betrokken."

BETROKKENHEID Betrokkenheid is er ook bij Sander Hessen. De student is al meerdere keren naar Egypte geweest om als vrijwilliger werk te verrichten voor mensen in de sloppenwijken. ,,Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een betere wereld", zegt hij. ,,Het is daarom ook leuk om met de studievereniging LIVA iets te kunnen doen voor de Stichting Vluchtelingkinderen. Zeker omdat die organisatie op een steenworp afstand van onze school gevestigd is in De Delerij."

Overigens zijn de truien voor iedereen te koop. ,,Niet alleen studenten of oud-studenten mogen een trui kopen. Iedereen is welkom", zegt Hessen. ,,Misschien zijn er mensen uit de buurt die het leuk vinden om een trui te kopen en het goede doel te steunen." Geïnteresseerden kunnen zich melden bij studievereniging LIVA.