• Een wandelvierdaagse op de UH

    Monique José Timmermans

Initiatief voor Heuvelrug vierdaagse

HEUVELRUG ,,Een Wandelvierdaagse op de Heuvelrug, dat zou toch geweldig zijn?" Cees van Dijck uit Driebergen onderzoekt op dit moment de haalbaarheid van zo'n wandelevenement. ,,Niet zo groot als de Nijmeegse waar tienduizenden deelnemers en nog meer bezoekende fans zijn, maar meer vergelijkbaar met Apeldoorn. Zo'n 2.500 wandelaars en elke dag een route door en in de buurt van een ander Heuvelrugdorp.

Monique José Timmermans

Zelf is Van Dijck een fervent wandelaar. ,,Ik werd ruim zes jaar geleden uitgedaagd door een collega om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Wij gingen trainen en het wandelvirus heeft me sindsdien gegrepen. Het maakt je hoofd helemaal leeg en gaat zo langzaam dat je de natuur in je op kunt nemen. Wist ik toen ik werkte bij wijze van spreken alleen waar mijn huis stond, nu ken ik bijna elk pad in de omgeving. Ik heb ontzettend leren genieten van de regio. Er is veel afwisseling in het Heuvelrugse buitengebied van bos tot landerijen."

MASSAAL De Nijmeegse liep Van Dijck inmiddels zes keer uit. ,,Het is een geweldig evenement, maar ik vind het met 45.000 lopers ook erg massaal. Tegenwoordig loop ik vaak 40 kilometer alleen en met zovelen is het natuurlijk heel gezellig. Nadeel is dat het dan wel lastig is om je eigen tempo te lopen."

,,In mijn hoofd bestaat de Vierdaagse op de Utrechtse Heuvelrug al, maar er komt natuurlijk veel bij de daadwerkelijke organisatie kijken. Mijn strategie is nu om van zoveel mogelijk mensen reactie te krijgen. Dit om inzicht te krijgen in het animo voor lopen, maar ook het helpen als vrijwilliger. Ook heb ik afspraken met organisatoren van de Avondvierdaagse hier en van de Nijmeegse Vierdaagse om te horen waar je allemaal rekening mee moet houden bij de organisatie. Burgemeester Frits Naafs heb ik gesproken. Hij is al enthousiast en met het maken van routes door de dorpen hoop ik dat ook de middenstand kan profiteren en wil meewerken. Er zullen immers ook zaken nodig zijn of kosten gedekt moeten worden."

Qua wandelafstanden wil Van Dijck zich beperken tot twee mogelijkheden: ,,Ik twijfel over de keuze uit 20, 30 of 40 km. Welke twee afstanden het uiteindelijk worden wil ik laten afhangen van de gesprekken en ervaringen die ik te horen krijg.

ROUTES In ieder geval kijk ik als ik zelf wandel al naar geschikte routes. Hierbij moet je natuurlijk ook rekening houden met de eigendomssituaties. Een paar wandelaars is wat anders dan ruim tweeduizend." Het ambitieuze plan van Van Dijck is om in juni 2018 voor de eerste keer het startschot te lossen. ,,Maar of dat haalbaar is zal moeten blijken. Ik ben gewaarschuwd dat dit wel erg snel is. Er bestaat natuurlijk al een wandelkalender met evenementen. Dat zijn veel eendaagse tochten. Het aanbod van meerdaagse wandeltochten is veel kleiner. Zelf opteer ik voor juni, omdat het dan minder warm is dan bij de Nijmeegse, maar al wel grote kans op mooi weer."

Als het haalbaarheidsonderzoek positief uitpakt en de zaken die gedaan moeten worden beter op een rijtje staan, wil Van Dijck de 'taart verdelen in punten' zodat diverse groepjes op deelgebieden de organisatie mede kunnen oppakken. Cees van Dijck komt graag in contact met mensen die ervaringen kunnen uitwisselen of die hulp als vrijwilliger of informatie kunnen bieden via vierdaagseutrechtseheuvelrug@gmail.com. Daar kan men ook eventuele vragen stellen. Uiteraard is het de bedoeling om een website te bouwen waar alle beschikbare informatie op komt.